ČVRSTI DOKAZ Srčani mišić kod muškaraca i žena stari različitim tempom

Autor:

Arhiva Nacionala

Srce kod muškaraca i žena stari različito, pokazuje završena medicinska studija.

Studija objavljena u američkom časopisu ne objašnjava uzroke tih razlika, ali bi mogla ukazati na različite uzroke srčanog zatajenja kod oba spola i dovesti do razvoja ciljanog liječenja.

 

  • “Naši rezultati su demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke kod muškaraca i žena, što bi zahtijevalo prilagođena liječenja”, ističe Joao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins

 

Studija se sastojala u analizi IRM-a (slika dobivenih magnetskom rezonancijom) srca kod tri tisuće odraslih osoba u dobi između 54 i 94 godine koje ne boluju od nikakve srčane bolesti.

Sudionici u istraživanju su praćeni deset godina, na kraju tog razdoblja istraživači su napravili novi IRM kako bi dobili slike srca u 3D tehnici.

Kod oba spola lijeva komora smanjuje se s godinama.

Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se starenjem dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

Širenje mišića i smanjenje volumena lijeve komore povećavaju opasnost od srčanog zatajenja. Dobiveni dokaz sugerira da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena te da im ne koristi isto liječenje.

Kapacitet punjenja klijetke smanjena je kod oba spola, ali brže kod žena.

Studija je pokazala da se kod muškaraca za deset godina težina lijeve klijetke u prosjeku povećala za osam grama, dok je u istom vremenskom razdoblju kod žena klijetka smanjila za 1.6 grama.

Kardiolozi inače prepisuju lijekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju snagu rada srca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)