Cvijeće iz buketa za olimpijske pobjednike dolazi iz Fukushime

Cvijeće koje se na svečanostima dodjele olimpijskih medalja u Tokiju uručuje vrhunskim svjetskim sportašima većinom potječe iz sjeveroistočnih japanskih pokrajina koje su 2011. razorene potresom i tsunamijem te pogođene posljedicama topljenja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima.

Osvajanje olimpijske medalje veliki je trenutak za svakog sportaša, no buketi – njih više od pet tisuća koje će dobiti olimpijski i paraolimpijskim pobjednici – ove godine imaju posebno značenje i njima domaćini također odaju počast žrtvama nesreće u Fukushimi.

Gotovo 20 tisuća ljudi stradalo je u katastrofama koje su zahvatile japanske prefekture Iwate, Fukushimu i Miyagi. Upravo iz ovih pokrajina potječe većina cvijeća koji će biti uručeno pobjednicima na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Svjetložuti suncokreti, koji dominiraju buketima, potječu iz pokrajine Miyagi, a posadili su ih članovi obitelji stradale djece. Obitelji su cvijeće posadili na padinama brda na kojima su njihova djeca pobjegla pred tsunamijem.

Bijelo i ljubičasto cvijeće potječe iz Fukushime, a uzgojeno je u sklopu inicijative koja je pokrenuta za oživljavanje lokalnog gospodarstva nakon katastrofe koja je uništila tamošnju poljoprivredu.

Sićušni svijetloplavi cvjetovi, uzgajaju se u Iwateu, obalnom području koje je 2011. uništio tsunami.

Buket se još sastoji i od jarko zelenih cvjetova aspidistre, koji su uzgojeni u Tokiju i izabrani su kao predstavnici grada domaćina Igara.

Komentiraj