“CVIJEĆE”: Film Judite Gamulin nominiran za nagradu Studentskog Oscara

FaH

Kratkometražni igrani film Judite Gamulin “Cvijeće” nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti jedan je od sedam filmova koji je nominiran za za nagradu na 43. Studentskom Oscaru Američke filmske akademije za u kategoriji najboljeg stranog igranog filma, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Ove se godine na natječaj za Studentski Oscar Američke filmske akademije prijavilo čak 1.749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39.

“Cvijeće” konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija, a taj će popis biti poznat krajem kolovoza. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara, napominje HAVC.

Uz režiju, Judita Gamulin je za Cvijeće napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, za montažu Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir i Danijel Ljuboja. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a govori o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu.

Film “Cvijeće” je višestruko nagrađivani filma (Studentski filmski festival Early Bird (Sofija) 2015. – Nagrada za najbolju montažu; Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016. – Nagrada za najbolji scenarij; Pulski filmski festival 2016. – Diploma za najbolji kratki film).

Judita Gamulin rođena je 1992. Studentica je diplomskog studija Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Posljednje četiri godine paralelno radi u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže. Dosad je snimila kratkometražne filmove “Daddy Issues” (2014), “Minus 4” (2015) “Cvijeće” (2015).

Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi poduprla i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini u Americi i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea.

Komentiraj