Čuvajte svoje stvari – džepari češće vrebaju ljeti

Praksa pokazuje da je tijekom turističke sezone više krađa, posebice džepnih pa policija upozorava građane da paze na svoje stvari jer je i mala neopreznost dovoljna da netko postane žrtvom džepara.

  • Posljednji slučaj zabilježen je u Poreču gdje su u trgovačkom centru nepoznati muškarac i žena 54-godišnjakinji ukrali novčanik. Dok je žrtva pokušala stornirati kartice putem banke saznala da joj je s računa podignuto više tisuća kuna.

 

Bez novčanika je ostala dok je pregledavala asortiman u trgovačkom centru u blizini muškarca i žene koja započela razgovor o proizvodima. Nakon “bezazlenog” razgovora 54-godišnjakinja je shvatila da joj je torba otvorena te da joj nedostaje novčanik s dokumentima i bankovnim karticama s PIN-ovima.

Policija upozorava da se džepne krađe najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u javnom prijevozu, ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, javnim okupljanjima, plažama i drugim prometnim mjestima.

Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe. Uglavnom rade u skupinama, jedna odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih policijskih savjeta za izbjegavanje džepnih krađa

U novčaniku treba držiti onoliko novaca koliko je potrebno za kupnju, a ako se kupnja obavlja karticom dobro je zapamtiti PIN, umjesto da ga se zapisanog nosi sa sobom.

Bolje je ne nositi sve vrijednosti u novčaniku pa zato treba odvojiti dokumente od novca i staviti ih izvan novčanika. U kupnju ne treba nositi dokumente koji nisu potrebni, poput putovnice ili štedne kjnižice. Nije dobro ostavljati torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje, kao ni u kolicima za ‘šoping’ jer je dovoljan trenutak nepažnje da se ostane bez novčanika.

Torbicu ili ruksak uvijek treba držati čvrsto zatvorene i ispred sebe. Novčanik je bolje ne nositi u stražnjem džepu jer tako postaje laka meta za lopove. Ako ipak dođe do krađe ne treba paničariti već je potrebno obavijestite zaposlenika u trgovačkom centru i nazvati policiju.

Ako je došlo do krađe mobitela treba zamoliti nekoga da pozove taj broj jer je lopov još možda u blizini pa će ga otkriti zvono.

Treba pretražiti i okolicu jer postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini. U tom slučaju pronađeni novčanik treba spremiti pažljivo u vrećicu jer se možda otkriju korisni tragovi.

O krađi kartica što prije treba obavijestiti banku.

Komentiraj