Ročište za aferu SMS otkazano, pozlilo Varginom odvjetniku

Blaž Curić i Franjo Varga stigli su u utorak ujutro na Županijski sud u Osijeku, gdje se održava pripremno ročište za aferu SMS.

Ročište je otkazano jer je pozlilo Varginom odvjetniku Mariju Poljaku, javlja N1.

Odvjetnik Blaža Curića je, na upit novinara hoće li se danas odrediti datum početka suđenja, kazao kako je to moguće te da je za očekivati da će to biti najesen.

Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović je podsjetio da je 26. veljače podnio prijedlog za prijenos nadležnosti u ovome predmetu s osječkog, na neki drugi nadležni sud, a osječki Županijski sud odlučio je kako će taj prijedlog dostaviti Vrhovnom sudu na daljnje odlučivanje pa stoga novo ročište za sada nije zakazano.

Dodao je kako je u prijedlogu sugerirao prebacivanje predmeta u Zagreb, jer se u optužnici tvrdi da je kazneno djelo djelomično počinjeno u Zagrebu, a svi branitelji, tužitelji i jedan od okrivljenika su iz Zagreba.Optužnicom se prvookrivljenom Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika ‘Dinama’ Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga, izdanog od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, protiv Ivice Todorića, pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji.

Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o lažnoj prepisci bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja prošle godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

Curić je uhićen 26. rujna prošle godine u Zagrebu, a Uskok ga u optužnici tereti da je Vargi, za potrebe izrade lažne prepiske, dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. Tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Iako Milijan Brkić nije obuhvaćen optužnicom u ‘aferi SMS’ osječko Općinsko državno odvjetništvo u travnju 2019. je pokrenulo istraživanje protiv njega i njegova brata Joze te Franje Varge i Brkićeva kuma Blaža Curića, zbog sumnje u neovlašteno presretanje računalnih podataka te poticanja i pomaganja u tome kaznenom djelu.

Tužiteljstvo sumnja da su od lipnja 2015. do 20. rujna prošle godine počinili kaznena djela na štetu četiri oštećenice, među kojima i Brkićeve bivše supruge, praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Komentiraj