Čulinović Čaić: “Mladi neodgovornim ponašanjem prenose virus starijima”

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić u petak je, nakon sastanka liječnika s ministrom zdravstva Vilijem Berošem komentirala situaciju s koronavirusom i teme sastanka.

“Mi smo tražili da se pooštre mjere koje je donio Stožer, jer ove očigledno je da one nisu doprinijele očekivanom smanjenju broja zaraženih. A ako ove mjere procijenimo dobrima, onda treba pooštriti kontrole provođenja tih mjera te maksimalno smanjiti sva okupljanja na kojima nekontrolirano širi virus”, rekla je Čulinović Čaić za RTL Danas.

Dodala je da su predložili da se privremeno nastava u srednjim školama i fakultetima provodi online. “Znamo da iako 10 posto mlađe populacije se zarazi, a ostatak zaraženih je među radnoaktivnom populacijom, pokazalo se da mladi neodgovornim ponašanjem prenose virus starijima. Svi mi bez kafića dva,tri tjedna koliko je potrebno”, poručila je.

Čulinović Čaić je kazala i da su prognoze nezahvalne. “Ako gledamo kako raste broj novozaraženih, bojim se da će brojke biti i puno veće. Ne bih rekla da je sustav krahirao, ali da je pred pucanjem. To ovisi u kojem području se radi, neke bolnice doslovno grcaju”, smatra.

Opisala je situaciji u bolnici u Čakovcu u kojoj ona radi: “U mojoj bolnici nije dobra situacija, imamo pet ljudi na respiratoru, 50 je hospitaliziranih, otvorili peti odjel za covid pacijente, prije dva dana bili u situaciji da imali dva slobodna respiratora a četiri pacijenta ga je trebalo”.

Ističe da su oni educirani za pomoć, a ne za odlučivanje tko će preživjeti, a tko ne. “Ne znam koliko još možemo izdržati, svi se maksimalno angažiraju, treba dati poticaj tim ljudima, a ne suprotno. Ovih dana primamo dopise od ravnatelja da moramo nositi zaštitnu opremu, jer onda prijeti nam i otkaz. Naravno da je u ovoj situaciji nosimo, Tako da u ovom trenutku ne može se ovako postupati s ljudima koji nose ovaj sustav više nego ikada”, poručila je.

Komentiraj