20:21 Zagrebačka policija potvrdila je u srijedu kako je bez dokumenata zatekla stranog državljanina, 21-godišnjeg Iračanina, o kojem su mediji objavili da se pet sati vozio držeći se za osovinu ispod autobusa, a otkriven je kod Ivanić-Grada.

“Oko 16,30 sati na autocesti A3 na odmorištu Križu, nakon dojave vozača autobusa, policijski službenici zatekli su nepoznatoga stranog državljanina bez dokumenata”, priopćeno je u srijedu iz zagrebačke Policijske uprave.

“Stranom državljaninu pružena je liječnička pomoć, a nisu utvrđene nikakve ozljede. Po dosadašnjim saznanjima, radi se o 21-godišnjem državljaninu Iraka te su u tijeku provjere utvrđivanja svih okolnosti njegovog ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj”, dodaje se.

Prema pisanju medija, putnici iz autobusa koji je vozio od Beograda najprije su začuli jako lupanje nadomak Ivanić-Grada, a kada je vozač zaustavio autobus, ispod njega je ispuzao mršavi dječak, za kojeg su pretpostavili da ima 12 ili 13 godina.

Isto su potvrdili iz Čazmatransa navodeći da im se slično dogodilo nedavno u autobusu koji je vozio između Podgorice i Dubrovnika.

17:00 Dok se pogibija djevojčice Madine, izbjeglice iz Afganistana, još istražuje, zamalo je došlo do nove migrantske tragedije. Dječak star 12 ili 13 godina u utorak 26. prosinca provukao se u podvozje autobusa hrvatskog prijevoznika Čazmatransa u Beogradu, javlja Slobodna Dalmacija.

Aubotus je vozio na relaciji Beograd – Zagreb, a dječak se, tvrde svjedoci, “smjestio” u podvozje te pet sati riskirao život kako bi došao do hrvatske metropole. Samo pukom srećom nije pao među kotače i poginuo.

Borio se s niskim temperaturama, čađom, vodom s kolnika i prašinom, grčevito se držeći za aubotus. Putnici su između Kutine i Ivanić-Grada čuli jako lupanje ispod autobusa. Zvuk je postajao sve jači te su pozvali vozača da zaustavi autobus i provjeri što se događa. 

Čim je autobus stao dječak je sav prljav izašao između dijela za kotače. Teturao je, bio je u vidljivom šoku, ispričao je putnik Anđelko Nežić za Slobodnu Dalmaciju.

“Dječak je jako mršav, nema ga se što vidjeti. Ja i još par ljudi smo otišli na benzinsku i uzeli smo mu nešto za jesti i piti. Malecki se skoro od Beograda do Zagreba vozio u podvozju, ne znam kako je izdržao”, kazao je svjedok.

Događaj su potvridli iz prijevozničke tvrtke Čazmatrans. “Dječak je ušao u Beogradu ispod autobusa, obuhvatio je rukama i nogama osovinu koja spaja zadnje kotače i tako se držao nevjerojatnih pet sati. Najprije je jedna gospođa čula lupanje, te je pitala vozača je li nam autobus u kvaru. Ali to je bio novi autobus. Potom se čulo i zapomaganje, pa je vozač zaustavio vozilo. Ali to nam nije prvi slučaj, slično nam se nedavno dogodilo na liniji između crnogorske Podgorice i Dubrovnika”, kazao je Dražen Pavlović iz Uprave Čazmatransa za Slobodnu Dalmaciju.

Komentiraj