‘Čudo od djeteta’ Shirley Temple bila je prva javna osoba koja je progovorila o raku dojke

Američka glumica Shirley Temple u život je krenula kao jedna od najpopularnijih dječjih filmskih zvijezda svih vremena. Na filmu je počela nastupati kada je imala tri godine. Bila je poznata kao najmlađa oskarovka. Sa samo šest godina davne 1934. godine dobila je počasni Oscar za postignuće u nekoliko filmova. U ranim tridesetim godinama bila je najveća zvijezda svog razdoblja. Donosila je novac u svaku kino blagajnu, no s godinama je njezina slava počela opadati. Nju to nije pogodilo. Shirley se udala, zasnovala obitelj i postala ambasadorica i diplomatkinja. Predstavljala je SAD u UN-u, Gani i Čehoslovačkoj. Izdala je knjige i radila za mnoge tvrtke.

U 44. godini bila je prva javna osoba koja je progovorila o raku dojke zbog kojeg je hitno hospitalizirana. Kako u to vrijeme žene o toj zloćudnoj bolesti uglavnom nisu javno govorile, Shirley je to željela promijeniti, pa je istupila u javnost kako bi time potaknula i druge oboljele žene. Njen istup u medijima naišao je na veliku podršku javnosti jer se nakon godina šutnje pojavio netko tko je postao uzor mnogim oboljelim ženama. “Odstranili su mi lijevu dojku i sama sam se suočila s tim. Želim da to postane normalna stvar u našem društvu. Nije sramota biti bolestan, sramota je ne govoriti o tome i ne informirati javnost o tome kako se bolest može sprečiti”, otkrila je tada.

Shirley Temple je preminula 10. veljače 2014. godine. Uzrok smrti u medijima je objavljen dva mjeseca kasnije, kada je otkriveno da je umrla od konične plućne bolesti. Bila je dugogodišnji pušač, ali nikada to nije isticala u javnosti jer nije željela biti loš primjer brojnim obožavateljima.

Komentiraj