EPA/LUKAS BARTH

CSU traži manje migranata u Njemačkoj

Bavarski CSU, sestrinska stranka demokršćana njemačke kancelarke Angele Merkel, zatražio je uoči pregovora o koaliciji u nedjelju, na kojima će imigracija vjerojatno biti jedno od ključnih spornih pitanja, da se više migranata šalje natrag u njihove domovine.

CSU je u petak zaključio drugi dan njegove trodnevne zimske konferencije u Seeonu u Bavarskoj. Stranka će ove godine ići na regionalne izbore, a na nacionalnim izborima u rujnu je dobila manji postotak glasova nego na prethodnim izborima 2013.

“Spajanje interno raseljenih osoba u Iraku s njihovim obiteljima, primjerice u Mosulu i Tikritu, već se događa u velikim razmjerima”, rekao je agenciji dpa njemački ministar razvoja iz CSU-a Gerd Mueller.

“Više od 200.000 raseljenih osoba unutar zemlje već se vratilo”, rekao je Mueller. “Trebalo bi biti moguće i vratiti iračke obitelji iz Njemačke u njihovu domovinu”.

“Irak je u velikoj mjeri osobođen od Islamske države. Na mnogim je mjestima moguće ponovno moguće spojiti obitelji”, rekao je njemački ministar.

Stanje je drugačije u Siriji, napomenuo je Mueller.

“Očekujemo od ministarstva vanjskih poslova procjenu sigurnosnog stanja tamo. To je već davno trebalo napraviti za Afganistan. Na tom temelju i tamo se mogu započeti pripreme za repatrijaciju i spajanje obitelji”.

MIgracijska politika vjerojatno će biti ključno pitanje na pregovorima o koaliciji u nedjelju između CSU-a, CDU-a Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD). Njemački političari od parlamentarnih izbora 24. rujna nisu uspjeli formirati novu vladu.

CSU se dogovorio o proturječnom popisu zahtjeva glede sigurnosti i imigracije, koji uključuje i smanjenja socijalne pomoći azilantima i testiranje dobi za mlađe migrante.

Politika prema migrantima našla se u središtu skupa CSU-a na kojem je gost i mađarski premijer Viktor Orban , glasan kritičar liberalnih imigracijskih politika.

Komentiraj