Crveni križ: “Zlonamjerne vijesti demotivirale su građane, smanjile su se novčane donacije”

Silvana Radovanović, zamjenica voditelja operacije na području Sisačko-moslavačke županije, u Newsroomu N1 Televizije govorila je o stanju s podjelom pomoći građanima u potresom pogođenom području.

“Crveni križ prisutan je na terenu od početka operacije, a cilj nam je pomoći svima koji su stradali u potresu. Neistina je da djelatnici nisu pomagali. Pogođeno područje je veliko, s puno malih sela. Obišli smo sva sela i svima kojima je pomoć trebala ona je bila pružena, kao što i uvijek bude”, rekla je Silvana Radovanović.

Naglasila je da je Crveni križ najveća humanitarna organizacija koja ima za cilj učiniti život građanima što jednostavnijim i da kroz ovo sve prođu što bezbolnije.

Crveni križ ima nacionalno društvo i 130 lokalnih društava, istaknula je.

“Mislim da je izjava predsjednice CK Petrinja bila malo ishitrena. No, i ona je pogođena potresom, i ona je žrtva, te je u tom stanju izjavila to što jest. Surađujemo sa svim lokalnim društvima na tom području, pomažemo im na najbolji način. Nema razlike u tretiranju volontera, nitko nije manje ili više važan. Prema svima se postupa isto”, rekla je Radovanović.

Smatra da je na građane i volontere negativno utječe kada se o Crvenom križu negativno piše u medijima.

“Crveni križ okuplja volontere, a kada oni u medijima vide neistinite priče, a rade 24 sata od kada je bio potres, to kod njih izaziva nelagodu i gube motiviranost. Kod prikupljanja materijalne pomoći nije neki problem, ali se smanjio broj poziva za doniranje novca, jer su građani izgubili povjerenje, ali će se to reflektirati na pomoć. Zlonamjerne vijesti su demotivirale građane da pomognu ugroženom stanovništvu”, rekla je Radovanović.

Iznijela je da su prikupili preko 36 milijuna kuna na žiro račun.

“Na našem webu objavljeno je svako jutro koliko je pomoći prikupljeno”, dodala je.

Rekla je i kako je potrebno napraviti liste korisnika pomoći.

“Kod određivanja kriterija sve je na lokalnoj zajednici. Crveni križ je tu prisutan, ali kao i do sada, kada smo imali klizišta, Gunju, mi samo provodimo u djelo, a lokalna zajednica određuje”, rekla je Radovanović.

Komentiraj