Crveni križ Zagreb: “Unatoč pandemiji svakoga dana pomažemo starijima i nemoćnima”

Crveni križ Zagreb od početka epidemije na usluzi je starijim i kronično bolesnim građanima koji se zbog straha od koronavirusa boje izići iz svojih domova

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb jedno je od najstarijih društava Crvenog križa u Hrvatskoj. Još od 1878. godine djeluje kao neovisna, nevladina i neprofitna organizacija koja djeluje uz pomoć volontera i profesionalno angažiranog osoblja. “Od 17. ožujka GDCK Zagreb započeo je sa zaprimanjem poziva sugrađana i pružanjem dobrosusjedske pomoći. Crveni križ Zagreb svakodnevno zaprimi preko 300 telefonskih poziva i preko 100 e-mailova s upitima građana, a najhitnijim slučajevima nastojimo pružiti pomoć u najkraćem mogućem roku. Preko 400 volontera svakodnevno pomaže starijim i nemoćnim sugrađanima i kroničnim bolesnicima. Svakodnevno obiđemo oko 50 kućanstava i za njih obavimo kupnju i nabavu lijekova”, objasnio je Petar Penava, ravnatelj GD-a Crvenog križa Zagreb.

Volonteri prošli sigurnosnu provjeru

Penava kaže da je Crveni križ Zagreb, uz svoj redovan rad, sada na usluzi i svim starijim i kronično bolesnim građanima koji se zbog predostrožnosti i straha od koronavirusa boje izaći iz domova. “Do 9. travnja obavili smo kupovinu i nabavu lijekova za oko 620 osoba. Na naše telefone za pomoć obratilo se 205 osoba koje su zatražile podršku i savjet kako bi što lakše prevladali kriznu situaciju, samoizolaciju ili strah od potresa. Naše smjene ponekad traju od 0 do 24.” U prostorijama socijalnog dućana koji se nalazi na adresi Siget 18A i koji trenutno koristi preko 3000 osoba, otvorili su i pučku kuhinju.

(Pripadnici Crvenog križa Zagreb svakodnevno pomažu građanima)

“Radi osiguravanja redovitog preuzimanja obroka za korisnike pučkih kuhinja, a sukladno mjerama Stožera civilne zaštite osigurane su dodatne točke za podjele obroka. U prostorijama Crvenog križa Zagreb u Sigetu otvorena je privremena pučka kuhinja”, rekao je Penava.

U osiguravanju redovitih obroka pomažu im Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, Caritas  Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski crveni križ i Župa sv. Antuna Padovanskog. Od ostalih korisnika usluga Crvenog križa 31 koristi pomoć i njegu u kući, 121 koristi dostavu obroka, 70 ih koristi poludnevni boravak za osobe s intelektualnim oštećenjima, 289 ih koristi centar za prihvat i podjelu odjeće, a njih 150 koristi prihvatilište za beskućnike.

Osim što Crveni križ dijeli sve potrepštine koje su neophodne sugrađanima koji su pretrpjeli štetu u potresu, obilaze se i rubni dijelovi grada. “Komunicira se s lokalnim vlastima o dostavi humanitarne pomoći. Tako smo tijekom prošlog vikenda obišli Čučerje, Miroševac i Markuševec te donirali prehrambene proizvode i higijenske potrepštine svim ljudima čiji su domovi stradali u potresu.

”Penava kaže da trenutačno nema zaraženih volontera ili osoblja koronavirusom u Crvenom križu Zagreb i da njihovi zaposlenici provode sve protuepidemijske mjere zaštite koje su propisane Stožerom poput nošenja zaštitnih maski, rukavica i naočala. Penava kaže da im ovo razdoblje predstavlja poseban izazov. “S obzirom na to da djelujemo u milijunskom gradu, najveći izazov nam je, ako gledamo na realna strukturna i logistička ograničenja, pravovremeno pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te ocijeniti kojim je ljudima uistinu prioritetno pomoći. Crveni križ Grada Zagreba odgovara na svaki poziv naših sugrađana u potrebi.” Kaže da u Crvenom križu Zagreb volontiraju osobe koje su prošle sigurnosnu provjeru i da njih više od 1500 pomaže sugrađanima

Zbog izvanredne situacije svaka donacija je dobro došla. “Donacije se organiziraju sukladno informacijama i potrebama koje dobivamo od svih relevantnih sudionika s područja Grada Zagreba te ih usmjeravamo sukladno prioritetima. Ovim putem zahvaljujemo svim našim sugrađanima, fizičkim i pravnim osobama koji su i ovaj put, kao i dosad, pokazali veliko srce, humanost i solidarnost za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija”, zaključio je Penava za ZG NEWS.

       (‘U Sigetu smo otvorili privremenu pučku kuhinju’, kaže Petar Penava)

Komentiraj