CRVENI KRIŽ: Migranti u BiH spavaju na otvorenom i umiru

Ured Međunarodnog odbora crvenog križa (ICRC) u Bosni i Hercegovini upozorio je u četvrtak na sve teže stanje ilegalnih migranata koji u tu zemlju dolaze na putu ka zapadnoj Europi navodeći kako je veliki broj njih prepušten sam sebi, preživljava u vrlo teškim uvjetima a neki su i umrli.

“Ti ljudi spavaju u parkovima, na parkiralištima, po pješačkim stazama i u ruševnim zgradama. Situacija je strašna”, izjavila je ICRC-jeva dužnosnica Indira Kulenović.

Reuters podsjeća na podatke policijskih agencija u BiH prema kojima je u tu zemlju 2018. ušlo više od 25 tisuća ilegalnih migranata iz pravca Srbije i Crne Gore, dok ih je od početka ove godine stiglo oko 6 tisuća.

Smještajni kapaciteti koje je BiH osigurala za ilegalne migrante su takvi da mogu primiti do 3500 takvih osoba. Svi ostali prepušteni su sami sebi, kažu u ICRC-u.

Kao ilustraciju dramatičnog stanja u kojemu se oni nalaze Kulenović je podsjetila na nedavnu tragediju u kojoj su tri migranta izgorjela u požaru koji je zahvatio derutnu zgradu u kojoj su potražili prenoćište.

Požar u kojemu su smrtno stradali uzrokovala je svijeća. Još jedan migrant se u očaju spalio a drugi je poginuo kada je pao s kata zgrade u kojoj je pokušao naći zaklon.

Volonteri bosanskohercegovačkog Crvenog križa pokušavaju im pomoći koliko mogu i svakodnevno pripremaju i dijele oko tri tisuće obroka osobama smještenim u pet migrantskih centara u različitim dijelovima zemlje.

Mobilni timovi dijele im hranu, vodu, odjeću, pokrivače, psiho-socijalnu pomoć i nužnu medicinsku pomoć.

“Naši timovi rade što mogu no oni su iscrpljeni do krajnjih granica a stanje je dosegnulo kritičnu točku. Ovo je humanitarna kriza”, ocijenio je Rajko Lazić, glavni tajnik Crvenog križa BiH.

Komentiraj