HINA/ Edvard ŠUŠAK

“Crvena lampica je uvijek upaljena”

Ministar financija zdravko Marić u srijedu je, uoči sjednice Vlade, komentirao jučerašnje izvješće Europske komisije. “Mislim da je Europska komisija u nekoliko navrata i pohvalila da je porezna reforma bila korak u pravom smjeru, jer je porezno i administrativno rasterećenje. Kad gledamo pojedine izdvojene segmente, možemo govoriti o pojedinim efektima”, rekao je Marić novinarima, prenosi N1.

Upitan za kritiku Komisije vezano uz porezne nekretnine, Marić je rekao da sve ostaje kako je bilo i dosad. “Prijedlog je išao da se kroz određene nove indikatore i kriterije unaprijedi postojeći sustav komunalne naknade, završilo je tako kako je završilo, Vlada je povukla taj prijedlog i sve ostaje kako je bilo dosad”, rekao je.

Europska komisija kaže da Hrvatska ne može ostvarivati očekivanu stopu rasta od 3 posto, ako se ne ostvare strukturne reforme. “Tu bih rekao da smo u dobrom dijelu na istom tragu, pitanje je hoćemo li to okarakterizirati dramatično ili objektivno. Hrvatska ima stopu rasta iznad potencijalne stope rasta. Za dugoročnu održivost tih stopa neminovno su nužne strukturne reforme, između ostalog zdravstva, javne administracije, pravosuđa i obrazovanja. Mi u Vladi smo svjesni, a porezna reforma je dobar pokazatelj kako razmišljamo, da treba učiniti sve u našoj moći da se rastereti gospodarstvo i stvore uvjeti za lakše poslovanje”, kazao je ministar financija.

“Crvena lampica je uvijek upaljena u smislu toga i kad je bila stopa rasta preko 3 posto i kad su dizali kreditni rejting i kad smo izašli iz prekomjernog deficita. Ja sam rekao da je to dobro, ali ne smijemo stati To može biti i na ovom tragu. Europska komisija je pozdravila pozitivne pomake u gospodarstvu, ali i ukazala na stvari koje trebamo provesti, a to nije moguće u kratkom roku”, rekao je Marić.

Na kraju je poručio kako će se ići dalje sa smanjenjem PDV-a.

Komentiraj