CROELECTO Predsjednici raste popularnost, premijeru pada

Tomislav Miletic/PIXSELL

U petak su objavljeni rezultati najnovijeg istražvanja CroElecto o političkim preferencijama građana. Kad bi se iduće nedjelje održavali izbori za Hrvatski sabor, pri čemu bi čitava Hrvatska bila jedna izborna jedinica, uz izlaznost oko 67%, HDZ bi dobio povjerenje 24,53% birača, prenosi N1.

SDP u kolovozu ima potporu 19,66% ispitanika, a Živi zid je na trećem mjestu sa potporom od 9,04%. Most je zaustavio trend pada popularnosti te ga čak obrnuo, ovaj mjesec narasla mu je potpora na 7,46% te se tako osjetno udaljio od petoplasiranih Neovisnih za Hrvatsku koji su ovaj mjesec na 3,16%.

Slijde GLAS (2,58%), Pametno (1,72%), Bandićeva stranka (1,43%) te stranke koje dijele postotak: IDS, Stranka umirovljenika te HSU (1,29%). Ispod praga 1% na kojemu je HNS, nalaze se HSS i HSLS (0,86%), a preostale stranke i nezavisne liste broje ukupno 8,32%, dok je neodlučnih 15,49%.

Predsjednici porasla popularnost

Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja s rastom popularnosti, u kolovozu je predsjednica Republike Hrvatske najpozitivnija s čak 21,71% ispitanika.

Premijer Andrej Plenković izgubio je više od jednog i pol postotnog boda popularnosti u odnosu na srpanj, no sa 7,97% i dalje drži drugo mjesto popisa najpozitivnije doživljenih političara. Na trećem mjestu je Božo Petrov (2,40%).

Premijer najnegativniji političar

Prvo mjesto popisa najnegativnije doživljenih političara zauzima Andrej Plenković (26,80%). Na drugom je mjestu Davor Bernardić (7,30%), a na trećem, s tek nekoliko glasova više od Milana Kujudžića, Milorad Pupovac (6,34%).

Komentiraj