CroElecto, istražvanje političkih preferencija agencije 2×1 komunikacije, objavio je rezultate istraživanja provedenih u srpnju, koje pokazuje oporavak dvije najveće političke stranke, prenosi N1.

Da su iduće nedjelje izbori za Hrvatski sabor, a čitava Hrvatska jedna izborna jedinica, uz izlaznost oko sedamdeset posto, neodlučnih bi birača bilo 20,20%. HDZ u srpnju prekida prvi put u 2018. pad svoje popularnosti te se uzdiže na 24,97% (+ 1,1 u odnosu na lipanj).

I SDP je popravila svoj rejting, te sada ima potporu 19,37% birača. Oporavak SDP između ostalog duguje boljem rezultatu zabilježenom u Primorsko-goranskoj županiji.

Živi zid u srpnju broji 9,55% što je od siječnja ove godine najniži postotak za tu stranku. Najznačajniji pad preferencija Živi zid je u srpnju zabilježio u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj je pak HDZ, uz Splitsko-dalmatinsku, ovaj mjesec najviše porastao u odnosu na svoj prošlomjesečni, najniži dosad, rezultat. Most je zadržao gotovo isti postotak kao proteklog mjeseca, u srpnju su na 6,14% s padom zabilježenim u Dubrovačko-neretvanskoj, a rastom u Brodsko-posavskoj županiji.

Neovisni za Hrvatsku bilježe najbolji rezultat dosad – 4,77% – s najvećim brojem preferencija u Zagrebu te skokom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. NHR se tako približio Mostu s manje od jednog i pol boda zaostatka.

IDS i GLAS dijele postotak 1,64% i posljednje su stranke s postporom iznad 1%. Ispod te margine su Stranka umirovljenika (0,95%), HSU, HNS (0,82%), HSS, BM 365 (0,68%)…

Komentiraj