CRODEMOSKOP HDZ zaustavio pad, SDP raste, a predsjednica više nije najpozitivnija

Redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop, koje za RTL Danas provodi agencija Promocija Plus, donosi donosi odgovore koja bi stranka pobijedila da su danas izbori, kako građani vide vodeće hrvatske političare te kome pada popularnost, a kome raste.
SDP nastavlja rasti, a nakon rekonstrukcije Vlade raste i HDZ. Da se danas održavaju parlamentarni izbori, HDZ bi zaokružilo najviše birača, i to 26,4 posto, čime je zaustavljen šestomjesečni negativni trend vladajuće stranke.
 

SDP četvrti mjesec zaredom nastavlja rasti, a sada su na 22,6 posto.

 

Treći izbor građana je nezavisna lista Mislava Kolakušića, a bira je 5,6 posto ispitanika, dok MOST ima potporu od 4,7 posto.
Neovisni za Hrvatsku su izgubili postotni poen i bira ih 3,4 posto ispitanika, isto kao i HSS. Živi zid ponovno pada i bilježi najveći pad ovog istraživanja, puhali su za vratom SDP-u za drugo mjesto, a sada su na pola puta do praga. 
Prvi put u protekle dvije godine premijer Andrej Plenković prvi je na listi najpozitivnijih političara, a s te je pozicije istisnuo Kolindu Grabar-Kitarović.
 
Plenkovića kao najpozitivnijeg smatra 12,1 posto ispitanika, a Kolindu Grabar-Kitarović 11,8 posto ispitanika dok je Zoran Milanović treći izbor.
 
Ivan Pernar pao je na 3,3 posto.
 
Premijer Andrej Plenković je i najpozitivniji, ali za petinu ispitanika i najnegativniji, dok je bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović drugi izbor. U top tri najnegativnijih našao se i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a slijedi ga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
Istraživanje je provedeno od 31. srpnja do 03. kolovoza 2019. na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu sociodemografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77 % (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1 %) uz razinu pouzdanosti od 95 %

Komentiraj