CRODEMOSKOP: HDZ zadržao veliku prednost ispred SDP-a, Most i Živi zid izjednačeni

Autor:

20.02.2017., Varazdin - Andrej Plenkovic na 27. obljetnici varazdinskog HDZ-a.
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Cro Demoskop je u nedjelju objavio rezultate svoj najnovijeg istraživanja o društvenim i političkim preferencijama, koje je provela agencija Promocija Plus. Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka, na njima bi pobjedu odnio HDZ, koji ima podršku 32.8% ispitanika. Na drugom se mjestu nalazi SDP sa podrškom 21.6% ispitanika. Slijede Most sa 8%, Živi zid sa 7.7%, te HNS sa 3.9% i HSS sa 1.9%.

Vrh ljestvice najpozitivnijeg hrvatskog političara ‘drži’ premijer Andrej Plenković sa izborom od 22.4% ispitanika. na drugom se mjestu ponovno našla kategorija ‘Nitko’ (13.4%). Slijedi predsjednica kolinda Grabar Kitarvoić na trećem mjestu s glasovima 9.8% ispitanika. Kandidatkinja HNS-a za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš na četvrtom je mjestu s potporom 9.4% ispitanika. Peti je Davor Bernardić (5.2%), a šesti Ivan Pernar (5%).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva političara na zalasku političke karijere, a što je vidljivo i po sve manjoj prednosti u odnosu na ostale sudionike političke arene. Na vrhu ove ljestvice su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko. Na trećem se mjestu nalazi predsjednica Grabar Kitarović.

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 31.4% ispitanika u odnosu na 31.5% iz veljače. U ovomjesečnom istraživanju 60.1% ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 55.2% iz veljače.

Razina potpore politiku i rad Vlade RH u petom mjesecu mandata iznosi 45.6% (prema 49.4% iz prethodnog mjerenja iz veljače). Predsjednica je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,0 (prema 3,13 iz veljače). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,25 (prije mjesec dana 2,34).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca tri su teme s izborom većim od 10 posto: najave i događanja oko poskupljenja plina, struje i cestarine (18.7%), rasprave o otkupu udjela u INA-i (12.5%), rasprave o vraćanju obveznog služenja vojnog roka (10.5%).

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)