Luka Stanzl/PIXSELL

CRODEMOSKOP Građani nezadovoljni, optimista sve manje i među glasačima HDZ-a

Prema istraživamki CroDemoskop, među hrvatskim građanima sve je više nezadovoljstva smjerom kretanja zemlje, a broj optimista sve je manji i kod birača HDZ-a, piše RTL.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma, u veljači podupire 23 posto građanki/građana (prema 22,7 posto iz siječnja). U ovomjesečnom istraživanju 68,7 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 68,5 posto iz siječnja. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,3 posto građana/ki.

Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 59 posto (u siječnju 66,5 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 44,4 posto. Među glasačima SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 7,8 posto.

Potpora politici Vlade ovaj mjesec iznosi 31,8 posto (prema 32,1 posto iz prethodnog mjerenja u siječnju). Kad je riječ o nepodršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 50,6 posto (u siječnju je iznosila 51,3 posto).

Gledano kroz školske ocjene, Vlada je ovaj mjesec dobila ocjenu 2,30. Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,38), dok je ona najniža među glasačima stranke Pametno (1,64).

Predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović je za svoj rad dobila ocjenu 3,05 (u odnosu na 3,01 koliko je izmjereno početkom siječnja). Najviša je ocjena zabilježena među glasačima HDZ-a (4,07), dok je najniža među glasačima stranke Pametno (1,63).

Događanja s prebjezima zastupnika, te svađe u Saboru umanjili su ocjenu najvišeg predstavničkog tijela u zemlji. Hrvatski sabor u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,84 što je ujedno i najniža ocjena od početka mandata aktualnog saziva.

Anketa pokazuje da je najvažnija tema prošlog mjeseca bila propast posla s Izraelcima o nabavi vojnih zrakoplova F-16 što je glavni izbor za 25,7 posto hrvatskih građana. Problemi u brodogradilištima Uljanik i 3. maj druga je najvažnija tema s izborom od 19,5 posto, dok je iseljavanje građana i problemi s radnom snagom na trećem mjestu s izborom od 16 posto.

Sukobi i svađe u Saboru su izbor 13,5 posto građana, dok je afera s navodnim fotomontažama s ministrom Tolušićem najvažnija tema za njih 6,1 posto.

Komentiraj