Crobexi na putu prvih gubitaka nakon tri tjedna rasta

hina

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje jer nema puno vijesti koje bi potaknule ulagače, a Crobex indeksi su na putu prvih tjednih gubitaka nakon tri tjedna rasta.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,53 posto, na 1.831 bod, dok je Crobex10 porastao 0,50 posto, na 1.065 bodova.

Kako su ti indeksi prethodnih dana pali, nalaze se na putu tjednih gubitaka. Crobex je od početka tjedna u minusu 0,3, a Crobex10 oko 1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 6,5 milijuna kuna, što je 5,4 milijuna manje nego dan prije.

„Nakon četiri dana pada, Crobex je jučer završio u plusu. U fokusu investitora bila je dionica HUP-Zagreb, budući da je Adris grupa objavila ponudu za preuzimanje”, kaže Aleksandra Mladenović, brokerica u Podravskoj banci.

Dionicom HUP-a Zagreb jučer je ostvaren promet od 2,8 milijuna kuna, pri čemu im je cijena skočila za 6,6 posto, na 3.900 kuna.

Adris je objavio ponudu za preuzimanje HUP-a Zagreb, nakon čega počinje teći rok od 28 dana u kojem dioničari HUP-a Zagreb mogu Adrisu prodati dionice po cijeni od 3.969 kuna po dionici.

Slijedila je dionica Podravke s prometom od oko 690 tisuća kuna, a poskupila je 1,6 posto, na 307 kuna.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od gotovo 460 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena porasla 2,4 posto, na 1.085 kuna.

A na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi znatno porasli drugi dan zaredom jer su nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o inflaciji splasnule bojazni od prebrzog rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,80 posto, dok je S&P 500 porastao 0,94, a Nasdaq indeks 0,89 posto.

„Na Wall Streetu su svi indeksi završili u plusu potaknuti podacima o niskom rastu inflacije, što je smanjilo bojazan investitora da će Fed prebrzo povećavati kamatne stope. Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija”, kaže Aleksandra Mladenović.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,62, a pariški CAC 0,20 posto.

Komentiraj