CROBAROMETAR SDP prvi puta u četiri godine pretekao HDZ

Dnevnik Nove TV objavio je rezultate redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar.

SDP po prvi puta u četiri godine je prvi izbor birača, njih 25,2 posto. HDZ bira njih 24,8.

Iako još uvijek nije formirao stranku, Miroslav Škoro je treća opcija koja prelazi izborni prag,a trenutno bi osvojio 10,1 posto glasova.

SDP može računati na malo više žena među svojim biračima (žene 30 posto), kao i među starijim biračima iznad 65 godina (34 posto), dok HDZ među svojim redovima ima malo više muških birača (27 posto), te onih koji spadaju u dobnu skupinu od 45 do 60 godina (30 posto).

SDP ima veliku prednost u Zagrebu i okolici (39 posto), dok HDZ ima svoje baze kao što su Lika i Banovina (47 posto), Dalmacija (33 posto) i Slavonija (28 posto). Škorina lista više glasova može dobiti u Slavoniji (22 posto) i Lici te Banovini (20 posto).

Najbliže izbornom pragu je MOST s potporom od 4,4 posto, a slijedi ga regionalni IDS s potporom od 2,9 posto.

HSS ima potporu od 2,5 posto, a tu je i Zelena lista s 2,2 posto, a Stranka Ivana Pernara dobiva potporu od 2,2 posto. Pametno je na 2,1 posto, dok Milan Bandić sa svojom strankom bilježi jedan od lošijih rezultata te je trenutno na 2 posto.

Živi zid je ima potporu od 1,7 posto birača, a HSU od 1,5 posto, dok su Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. START je na 1,3 posto, a Hrvatska demokršćanska stranka na 1,1 posto i na kraju preko 1 posto još dobiva stranka Promijenimo Hrvatsku s 1,1 posto.

Ostale stranke dobivaju manje od 1 posto ili ukupno 8 posto. HDSSB je tako na 0,9 posto, Reformisti su na 0,8 posto, dok je HNS na 0,7 posto, a Neovisni za Hrvatsku su na 0,1 posto. Neodlučnih je 5,3 posto birača.

Birači su po prvi put od kada se provodi istraživanje korupciju označili kao najvažniji problem protiv kojega se zemlja mora boriti, a tako misli 56 posto građana. Građanima je desetljećima najveći problem bila nezaposlenost koja sada pada na drugo mjesto, a to kao problem vidi 50 posto građana, dok je na trećem mjestu gospodarstvo što problemom vidi 49 posto građana.

Istraživanje je provela agencija IPSOS CAPI metodom na 988 punoljetnih ispitanika između 1. i 20. u mjesecu. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Komentiraj