HINA/ Daniel KASAP

CROBAROMETAR SDP-ov rejting jedan od najlošijih u posljednjih deset godina

Najnoviji Crobarometar Dnevnika Nove TV donosi rezultate istraživanja rejtinga stranaka u kolovozu, odgovara na pitanje jesu li građani zadovoljni radom Vlade i očekuju li ili ne opstanak koalicije.

Rejting HDZ-a blago raste, dok SDP ima jedan od najlošijih rejtinga u posljednjih deset godina. Živi zid i Most su stabilni.

HDZ je porastao na 28,9 posto, ali rast je i dalje unutar statističke pogreške. Razlika između HDZ-a i SDP-a sve je veća i to zahvaljujući padu potpore SDP-u, koji je u kolovozu uživao 17,3 posto. Ovo je u desetljeće i pol jedan od najlošijih rejtinga glavne oporbene stranke.

Živi zid je pak na 13,4 posto potpore te se, nakon nekoliko mjeseci pada, oporavlja, dok je Most također stabilan na 7,3 posto potpore.

HDZ može računati na više birača među populacijom 45-60 godina, na njih 35 posto, a isto tako više birača imaju među onima s osnovnom školom, njih 44 posto. U Lici i Banovini imaju potporu od 54 posto.

SDP ima veću potporu među starijim biračima i to onima iznad 60 godina, a podupire ih 25 posto njih. Kod glasača s diplomom imaju 26 posto te u Istri i Primorju imaju 30 posto.

Živi zid je stranka za koju bi glasovalo 24 posto birača mlađih od 30 godina, a imaju i 16 posto potpore onih sa srednjom školom.

Slično je i s Mostom, koji je čini se također stranka mladih. Oni imaju 17 posto potpore među biračima do 30 godina, a podupire ih 9 posto onih sa srednjom školom. U Dalmaciji imaju veću potporu nego na razini države, tamo mogu računati na 14 posto.

HSS je skočio na 4,5 posto potpore što im je jedan od boljih rezultata u posljednjih nekoliko godina, dok je Bandićeva stranka na 3,8 posto potpore. Pametno je na 3,1 posto, IDS na 2,4 posto potpore, HSU na 2,1 posto,  Stranka Promijenimo Hrvatsku na 1,4 posto potpore, reformisti na 1,3 dok je HNS na 1,1 posto.

Neovisni za Hrvatsku su na 1,1, a ostale stranke su ispod 1 posto i imaju ukupno 3,7 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,5 posto.

Radom Vlade nezadovoljna je većina i to njih 64 posto. Banski dvori mogu računati na potporu od 26 posto birača dok njih 10 posto ne zna. Naravno, samo većina birača HDZ-a vjeruje u rad Vlade.

A i očekivanja od Vlade su i dalje niska tako njih 71 posto misli da Vlada neće ispuniti njihova očekivanja, a njih 21 posto da hoće dok 8 posto ne zna.

Koalicija opstaje, ali pesimizam raste

77 posto građana vjeruje da će Vlada odraditi mandat do 2020., a da će se raspasti, misli to 16 posto građana dok ne zna njih 7 posto.

Na kraju, Hrvatska je i dalje pesimistična budući da 71 posto građana misli kako zemlja ide u krivom smjeru, 20 posto misli suprotno dok 9 posto ispitanika ne zna.

Komentiraj