CROBAROMETAR: Predsjednički izbori sigurno idu u drugi krug, evo tko bi pobijedio

Dnevnik Nove TV večeras je objavio rezultate istraživanja Crobarometar o predsjedničkim izborima.

Da se predsjednički izbori održavaju danas, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bi dobila 34,5 posto potpore. Zoran Milanović listopad završava s potporom od 24,9 posto. Miroslav Škoro uživa potporu od 18,3 posto.

Mislav Kolakušić najavio je da kreće u predsjedničku utrku, ali potpora mu se iz mjeseca u mjesec topi, sada je na 5,1 posto. Ivan Pernar pak može računati na potporu od 4 posto. Dalija Orešković je na 2,9 posto, a kandidat HSLS-a Dejan Kovač uživa potporu od 1,7 posto. Ostali kandidati svi zajedno imaju potporu od 4,6 posto, a neodlučnih je 4,1 posto.

Gotovo je sigurno kako će se odluka o predsjedniku donijeti u drugom krugu. Predsjednica u srazu sa Zoranom Milanovićem osvaja 51,3 posto, a Zoran Milanović može računati na 37,9 posto potpore. 6,6 posto birača svoj glas ne bi dalo nikome, a ne zna i dalje njih 4,2 posto.

Predsjednica pobjeđuje Zorana Milanovića u gotovo svim demografskim skupinama. Dobiva 92 posto birača HDZ-a, ali i birača ostalih stranaka kao MOSTA i Živog zida. Predsjednica pobjeđuje Zorana Milanovića u svim demografskim skupinama, a Zoran Milanović bolje stoji kod visokoobrazovanih i birača u Zagrebu.

Predsjedničin sraz s Miroslavom Škorom malo je neizvjesniji. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 45,4 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 38,2 posto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,4 posto ispitanika, a njih 5 posto ne zna.

Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, njih 81 posto. Miroslav Škoro pak dobiva 40 posto birača SDP-a, a među biračima ostalih stranaka Škoro bolje prolazi, kod MOSTOVIH i birača Živog zida.

Miroslav Škoro postao bi predsjednik samo ako bi u drugom krugu protukandidat bio Zoran Milanović. Škoro u tom slučaju dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 38,8 posto.

Na birališta ne bi izašlo 9 posto ispitanika, a ne zna 3,6 posto. Škoro dobiva 71 posto birača HDZ-a, Milanović pak 90 posto birača SDP-a. Škoro dobiva i većinu birača MOSTA i Živog zida.

Komentiraj