CROBAROMETAR Predsjednica i dalje najpopularnija, iako gubi potporu

Novi Crobarometar, redovito istraživanje agencije IPSOS koje objavljuje Dnevnik Nove TV, donose rejtinge stranaka uoči izbora za Europski parlament.

HDZ je i dalje prvi izbor hrvatskih birača s potporom od 25 posto (25,5% u travnju), ali unatoč tome, to je već četvrti mjesec zaredom da HDZ-u pada potpora te najlošiji rezultat od dolaska na vlast.

Najveća oporbena stranka je i dalje SDP, s potporom od 13 posto. SDP je također u silaznoj putanji. Živi zid svibanj je završio s potporom od 11,6 posto (11,9 u travnju), a samo je Most zabilježio lagani rast potpore te završio mjesec sa 7,2 posto potpore (6,5 posto u travnju).

Od ostalih stranaka, prva do izbornog praga je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s potporom od 4,7 posto, a slijede ju Neovisni za Hrvatsku s potporom od 3,9 posto, Start s potporom od 3,8 posto ispitanika, Pametno s 3 posto potpore, HSS s 2,9 posto i HNS s 2,1 posto. IDS svibanj završava s potporom od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku ima 1,5 posto, što je isti postotak koji ima i Zelena lista, GLAS ima 1,4 posto, a Hrast 1,3 posto potpore, dok ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore.

Predsjedničin rad ne podupire 47 posto birača, a podupire ju 45 posto, dok je neodlučnih 8 posto. Unatoč tome, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje najpopularnija političarka, o njoj pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto.

Slijedi ju Ivan Vilibor Sinčić, koji može računati potporu 41 posto ispitanika, dok 45 posto o njemu ima negativno mišljenje. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također može računati na 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok je negativnog mišljenja o njemu 52 posto ispitanika.

O premijeru Andreju Plenkoviću negativno mišljenje ima 59 posto, dok o predsjedniku najveće oporbene stranke Davoru Bernardiću negativan dojam ima 61 posto ispitanika.

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 985 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Komentiraj