HINA/ Daniel KASAP

CROBAROMETAR “HDZ i dalje uvjerljivo najpopularniji”

Prema rezultatima Crobarometra za ožujak, HDZ je i dalje uvjerljivo najpopularnija stranka s potporom od 29,5 posto, donosi Dnevnik.hr. SDP je za desetak postotnih poena lošiji, podržava ih samo 19,3 posto građana.

Istanbulska konvencija obilježila je ožujak, a objema najvećim strankama donijela je mali pad u odnosu na veljaču, HDZ je pao za 0,3 postotnih poena, a SDP za 0,5. SDP-u je to već treći mjesec za redom u padu.

Treća stranka i dalje je Živi zid s 12,9 posto potpore. Rejting Živog zida blago raste, te se u odnosu na veljaču povećao za 0,6 postotnih poena. Četvrta stranka je Most, koji ima potporu od 7,1 posto, što je za 0,5 postotnih poena bolje od veljače.Ostale političke stranke u ožujku ne bi prošle izborni prag od 5 posto, a među njima su stranka Milana Bandića s 4,1 posto podrške, Pametno s 3 posto, HSS s 2,9 posto. IDS podržava 2,6 posto ispitanika, HSU 2,5, a HNS 2 posto. Sve ostale stranke osvajaju 7,8 posto, od čega Hrast ima 0,9 posto, Glas 0,7 posto, Neovisni za Hrvatsku 0,6 posto podrške. 6,4 posto ispitanih je neodlučno.

Velik broj HDZ-ovih birači ima samo osnovnu školom, njih 42 posto, dok je najveći broj onih koji podržavaju HDZ iznad 60 godina, njih 37 posto. S obzirom na teritorijalnu zastupljenost, među HDZ-ovim biračima je 43 posto Slavonaca i isto toliko Dalmatinaca.

SDP ima veću zastupljenost među biračima s visokom stručnom spremom, 26 posto, a što se tiče dobne granice i među SDP-ovima biračima je najviše onih iznad 60 godina, njih 25 posto, dok je najviše birača SDP-a s područja Istre i Primorja, 30 posto.

Živi zid najveću podršku uživa među biračima ispod 30 godina, čak 29 posto, a najveću potporu uživaju na selu gdje je 15 posto njihovih birača.

Mostovi birači su u pravilue ljudi u dobi od 31 do 44 godine, što čini potporu od 10 posto. Bolje su rangirani među biračima u gradovima, gdje osvajaju 8 posto, a najbolje stoje u Dalmaciji s potporom od 14 posto.

60 posto građana ne podržava vladinu politiku, a samo 29 posto ju podržava, dok je njih 11 posto reklo da ne zna. Među onima koji daju podršku Vladinoj politici najviše je birača HDZ-a, 71 posto.

74 posto građana misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja, dok njih 18 posto smatra da neće. Osam posto građana ne zna hoće li ova Vlada odraditi mandat do kraja. Među onima koji vjeruju u opstanak Vlade, najviše je birača HDZ-a, njih 88 posto.

70 posto njih misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, što je za 5,5 postotnih poena više nego prošlog mjeseca kada je to mislilo 64,5 posto ispitanih.

VIše od petine ispitanih smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru, njih 21 posto, a ne zna njih 9 posto. Tako je nakon tri mjeseca pada broja onih koji smatraju da Hrvatska ide u lošem smjeru taj broj porastao.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. ožujka na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Komentiraj