Crobarometar: HDZ gotovo na 30 posto, SDP ima najniži rejting u povijesti

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za lipanj 2022.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 990 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke, dodaju.

Kao i prethodnih mjeseci, i dalje je jedna od glavnih tema rat u Ukrajini i njegove posljedice na Europu i cijeli svijet. Inflacija i rast cijena i dalje su važne teme o kojima se raspravlja.

Dolaskom ljetnih mjeseci pojačan je naglasak na teme vezane uz turizam, ali i na zdravstveni sustav za koji se najavljuje reforma.

SDP ima najniži rejting u povijesti

HDZ i dalje suvereno vlada Hrvatskom, a da su danas izbori, osvojio bi 29,3 posto. Daleko iza njih je SDP na najnižem rejtingu u povijesti od 12,8 posto. MOST se bori za treće mjesto i dobiva 9,1 posto, a MOŽEMO 8,9 posto. Domovinski pokret je na 6,3 posto.

Centar je na 2,2 posto, HSU 2,1 posto. IDS je na 2,1 posto. HNS je na 1,9 posto, a isti rejting ima i HSS. Hrvatski suverenisti su na 1,1 posto. Blok za Hrvatsku je na 1 posto,  Radnička fronta isto na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i sve zajedno imaju 3,3 posto. Zato raste broj neodlučnih i sada ih je 16,8 posto.

Raste nezadovoljstvo radom vlade

Radom vlade nezadovoljno je 67 posto građana, a zadovoljno njih 26 posto, ne zna 7 posto.

Raste i pesimizam u zemlji i sada 74 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Da idemo dobro, smatra 19 posto birača, a ne zna njih 7 posto.

Tko je najpopularniji, tko najnegativniji političar?

52 posto birača ne podupire rad predsjednika Milanovića, a podupire ga 41 posto birača, ne zna 7 posto.

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar u zemlji. O njemu pozitivan dojam ima 49 posto ispitanika, a njih 44 posto ima negativan dojam.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević može računati na 44 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, njih 39 posto misli suprotno.

Božo Petrov mora znati da o njemu 43 posto birača ima negativan dojam, a 40 posto pozitivan.

Ivan Penava ima 40 posto birača koji o njemu misle negativno i 35 posto koji misle suprotno.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ima pak 58 posto birača koji o njemu misle negativno, a samo 34 posto misli pozitivno.

O predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu 49 posto birača misle negativno, ali i mršavih 29 posto koji misle pozitivno.

Koji su najveći problemi u zemlji?

Kada se građane pita koji su najveći problemi u zemlji, na prvom mjestu je recesija. To brine 19 posto ispitanika. Nezaposlenost brine 14 posto građana. Korupcija na visokoj razni problem je za 13 posto ispitanika, a inflacija za njih 11 posto, životni standard i plaće problem su za 11 posto ispitanika.

Komentiraj