Alan Grubelić

CROATIA AIRLINES U prvih devet mjeseci ove godine prevezeno ukupno 1 656 396 putnika

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je operativnu dobit od 109.,4 milijuna kuna, dok je neto dobit u tom razdoblju iznosila 100,4 milijuna kuna.

Ostvareni neto rezultat bolji je za 96,5 milijuna kuna u odnosu na poslovanje u istom razdoblju lani te u odnosu na plan za prvih devet mjeseci ove godine.

Operativni prihodi bili su 18 posto veći u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. godine. U strukturi tih prihoda zabilježen je rast putničkih prihoda od 7 posto, dok su ostali prihodi dvostruko veći zbog provedene planirane prodaje dijela slotova u zračnoj luci London Heathrow.

Od početka siječnja do kraja rujna zrakoplovi tvrtke obavili su 3 posto više letova (21 531) u usporedbi s istim razdobljem 2016. godine, a prevezeno je ukupno 1 656 396 putnika, što je za više od 9 posto bolje nego lani i 2 posto više u odnosu na plan. Pritom je broj međunarodnih putnika porastao za 11 posto, a broj putnika u domaćem prometu za 6 posto. Istodobno je za čak 3,9 postotnih bodova poboljšana proječna popunjenost putničke kabine (PLF), koja je iznosila 74,2 posto.

Rast putničkog prometa, između ostalog, rezultat je uvođenja četiri nove sezonske linije u svibnju ove godine – iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt. Zbog povećanog opsega letenja Croatia Airlines ove godine planira prevesti više od 2 000. 00 putnika, prvi put u povijesti tvrtke.

U prvih devet mjeseci 2017. godine operativni troškovi bili su 10 posto veći u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju lani. Najznačajniji porast zabilježen je u troškovima letenja i to zbog 21 posto većih troškova goriva (+32,7 milijuna kuna) proizašlih iz više cijena goriva na tržištu, te zbog 24-postotnog povećanja troškova najma zrakoplova koji su rezultat unajmljivanja dva dodatna zrakoplova za ovogodišnju turističku sezonu u odnosu na jedan unajmljeni zrakoplov u lanjskoj sezoni. Veći broj velikih radova na motorima i zrakoplovima u 2016. i 2017. godini uzrokovao je i porast troškova amortizacije za 29 posto (+18,2 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani).

Za 13 posto porasli su i troškovi usluga putnicima i to zbog većih troškova podvorbe putnika te troškova reklamacija uslijed porasta broja putnika za 9 posto. Porast od 3 posto ostvarili su i troškovi usluga u zračnom prometu zbog većih troškova zračnih luka.

Ove godine zrakoplovi tvrtke izravno lete u 39 europskih odredišta u 24 država, a u floti se sastoji od četrnaest zrakoplova: četiri Airbusa 319 (kapacitet 144 sjedala), dva Airbusa 320 (kapacitet 174 sjedala), šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400 (kapacitet 76 sjedala) i dva unajmljena zrakoplova CRJ1000 sa 100 sjedala.

Podsjećamo i na najvažnije događaje u poslovanju tvrtke u prvih devet mjeseci 2017. godine:

  • 1. siječnja – Croatia Airlines postao član Udruge regionalnih europskih avioprijevoznika (ERA – European Regions Airline Association).
  • 3. ožujka – obilježeno 25 godina komercijalne i tehničke suradnje Croatia Airlinesa i Lufthanse Technik
  • 27. ožujka – sklopljen komercijalni (code share) sporazum s Air Indijom o korištenju letova sa zajedničkom oznakama oba prijevoznika
  • 28. ožujka – zrakoplov Croatia Airlinesa prvi poletio s novoga putničkog terminala Zračne luke Zagreb i otvorio ga za civilni putnički promet
  • 19. – 21. svibnja: uvedene nove sezonske linije iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt
  • 4. srpnja: zabilježen ovogodišnji milijunti putnik, najranije u povijesti tvrtke i 11 dana prije nego u 2016. godini
  • 27. srpnja uveden novi tarifni razred FlyEasy, koji putnicima s ručnom prtljagom omogućuje povoljnija putovanja

Komentiraj