CRO DEMOSKOP SDP po prvi put nakon četiri godine ispred HDZ-a, Milanović najpozitivniji

U prvom ovogodišnjem CRO Demoskopu, nakon pune četiri godine vodstva HDZ-a, prvi izbor građana u siječnju je – SDP. U istraživanju koje za RTL provodi agencija Promocija plus, da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsjedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača – 27,8 posto, što je gotovo 3 postotna boda više nego u prosincu (25,2 posto), a više od 10 u usporedbi s prošlogodišnjim siječnjem kada je SDP bio na tek 16 posto.

HDZ je od prosinca pao za pola postotnog boda i na drugo mjesto s 26,9 posto potpore.

SDP je posljednji put na prvom mjestu bio početkom 2016., kada je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Treći izbor ponovno je – Most, stranka koja je podržala Miroslava Škoru.

Rast bilježe i Hrvatski suverenisti, dok HSS, kao i HNS bilježe blagi pad, a trend pada nastavlja i stranka Milana Bandića, koja je sada na 1,4 posto.

Na vrhu liste najpozitivnijih političara, novoizabrani predsjednik Zoran Milanović smjenio je premijera Andreja Plenkovića, koji je pak zasjeo na vrh liste najnegativnijih političara.

Veliki skok negativnog doživljaja vidljiv je kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njega naime dvostruko više ispitanika nego u prosincu smatra najnegativnijim političarom, a to je više od 10 posto (siječanj 2020. – 10,1 posto, prosinac 2019. – 5 posto).

 

 

Komentiraj