Goran Stanzl/PIXSELL

CRO DEMOSKOP Prvi put nakon izbora SDP pretekao HDZ, Vlada dobila najnižu ocjenu rada dosada

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, preovedeno između 1. i 3. lipnja, pokazuje kako je SDP, prvi put nakon izbora, pretekao HDZ, piše RTL.

Ispitanici su za krizu vlasti okrivili HDZ i njihovog predsjednika, prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Također, koalicijski partner HDZ-a, Mosta nezavisnih lista bilježi blagi oporavak potpore.

Vrh ljestvice s rejtingom političkih stranaka pripada SDP-u s izborom od 30,5%, što predstavlja rast od 1,3 postotnih bodova u odnosu na svibanj kad je ova stranka zabilježila 29,2% izbora. U usporedbi s lipnjom prošle godine, SDP je zabilježio rast od 6,5 postotnih bodova (imali 24%).

HDZ se nalazi na drugom mjestu s potporom od 26,3%, 3.2 postotnih bodova manje nego prethodnog mjeseca. Prošle su godine u isto vrijeme imali potporu od 30,2%.

Treći je trenutno Živi zid sa potporom 7,4% ispitanika (rast od 0,1% od prošlog mjeseca), a četvrti je Most nezavisnih lista sa 6,4% (prošlog lipnja 5,7%). Most je nakon pet mjeseci pada izborne podrške zaustavio negativni trend te smanjio razliku u odnosu na Živi zid.

Čini se kako su aktualni politički događaji naštetili izbornoj potpori HDZ-u, a Mostu donijeli pozitivne učinke.

U skupini s potporom između 2 i 4 posto su tri stranke: HNS s 3,1 posto, HSS s 2,8 posto i Stranka BM 365 s 2,1 posto. Devet se stranaka natiskalo na ljestvici izbora s podrškom između 0,4 i 1,1 posto: HDSSB, HSLS, HSP AS (sve tri po 1,1%), IDS (1,0%), HSU (0,7%), Orah i Reformisti (po 0,6%), Hrid i Laburisti (po 0,4%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,4%, dok je 12,8% neodlučnih.

Na ljestvici najpoozitivnijih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa 19,6% potpore (pad od 0,9% od prošlog mjeseca). Slijedi Zoran Milanović sa 13,1%, što je njegov najbolji rezultat od prošlih parlamaentarnih izbora. 12,8% ispitanika odgovorilo je ‘Nitko’ i ta je kategorija na trećem mjestu. Četvrti je Ivan Vilibor Sinčić (8,8%), slijede Tihomir Orešković (6,9%) i Božo Petrov (4,8%).

Najnegativniji političar u lipnju je Tomislav Karamarko sa 37,4%. Slijedi ga predsjednik SDP-a Zoran Milanović (26,4%), ‘svi političari’ su na trećem mjestu sa 11,5%. Božo Petrov je četvrti sa 5,3%.

Najvažniji događaji mjeseca su aktualna kriza vlasti sa 64,2%, dok je na drugom mjestu kurikularna reforma i prosvjedi građana. Smjer kretanja zemlje podupire svega 9,1 posto ispitanika, a 83,2% misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.

Vlada je u ovomjesečnom istraživanju dobila ocjenu 1,84, što je najniža ocjena neke Vlade RH od početka mjerenja (od siječnja 2004. godine. Predsjednica je za svoj rad dobila ocjenu 3,04, a Sabor 1,85. Sve tri institucije izvršne i predstavničke vlasti zabilježile pad ocjene za rad.

Komentiraj