CRO DEMOSKOP HDZ-u pada rejting već šesti mjesec zaredom

Novo redovno mjesečno istraživanje Cro Demoskop donijelo je neka iznenađenja u poretku stranaka. Tako je treća snaga, ispred MOST-a i iza Živog zida, nezavisna lista Mislava Kolakušića, dok HDZ i dalje ostaje prvi izbor hrvatskih birača.

No, unatoč tome, HDZ nastavlja s trendom pada rejtinga kao i proteklih pola godine te su u lipnju pali za čak jedan cijeli postotni poen.

SDP nastavlja rasti treći mjesec zaredom, te ih trenutno bira 21,5 posto ispitanika, što je najbolji rejting SDP-a u posljednjih godinu dana.

Aktualna predsjednica i dalje je najpozitivnija osoba na političkoj sceni, po izboru građana, ali bilježi pad od tri postotna poena u odnosu na lipanj, te je njezinih, sadašnjih 12,2 posto, najslabiji rezultat u posljednje dvije godine.

Blago je pao i premijer, koji i dalje ostaje na drugom mjestu, a na trećem mjestu se pojavio Zoran Milanović. Ivan Pernar najpozitivniji je političar po izboru 4% birača.

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do 5. srpnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77% (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1%) uz razinu pouzdanosti od 95%

Komentiraj