HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

CRO DEMOSKOP HDZ pao, SDP, Živi zid i Most porasli

CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama , provedeno između 03. i 06. travnja pokazuje kako su posljednji politički događaji imali učinka na preferencije političkih stranaka.

HDZ je i ovaj mjesec relativni izborni pobjednik s izborom od 26,8 posto. HDZ bilježi i najveći međumjesečni pad izborne podrške od -2,1 postotni bod u ovom mjesečnom istraživanju, dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 21,1 posto, što je u odnosu na 20,8 posto iz ožujka smanjilo prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom za 5,7 posto, što je ujedno i najmanja međusobna razlika u posljednjih godinu dana.

Živi zid je na trećem mjestu već peti mjesec zaredom s izborom od 11,2 posto, dok je Most na četvrtom mjestu s izborom od 8,1 posto.

Prvi put od parlamentarnih izbora izmjerena je i izborna podrška mogućim koalicijama, a vodeća je koalicija desnog centra, HDZ-HNS s izborom od 24,6 posto dok je na drugom mjestu koalicija lijevog centra, SDP-HSS-HSU s izborom od 21,6 posto. Ostale liste bilježe skupni izbor od 5,7 posto, a vidljiv je znatan udio neodlučnih (15,8 posto).

Na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratio se “Nitko”(niti jedan političar) s izborom od 19 posto, dok se na drugom smjestu nalazi predsjednica Grabar Kitarović s izborom od 16,5 posto. Premijer Plenković je na trećem mjestu s 11 posto izbora, a slijede ga dva čelnika Živog zida: Ivan Pernar s 6,2 posto i Ivan Sinčić s 5,8 posto.

Najnegativnije percipiran hrvatski političar je premijer Plenković s izborom od 24,4 posto, dok su na drugom mjestu “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 13,7 posto.

Smjer kretanja zemlje podupire 15,2 posto građanki/građana, a 77 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.

Predsjednica Republike je za svoj angažan dobila stabilnu trojku

Istanbulska konvencija i događaji vezani uz ovu temu bila su najvažnija tema mjeseca za 32,5 posto hrvatskih građana.

Komentiraj