HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

CRO DEMOSKOP: HDZ i dalje u vodstvu, predsjednica najpoztivnija političarka nakon 10 mjeseci

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom kolovoza ukazuje na političku štetu nastalu nakon požara u Splitu i njegovoj okolici.

Negativni učinci (ne)organiziranosti i (ne)snalaženja službi ali i državnog vrha utjecalo je na percepciju premijera (rast negativnog i pad pozitivnog doživljaja), ali rada Vlade (pad podrške politici Vlade te pad ocejene za rad Vlade). HDZ nije zabilježio političku štetu, već je zadržao istu razinu izborne potpore kao i prije mjesec dana, prenosi N1.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza, relativni pobjednik bio bi HDZ s potporom od 34.2%. Slijedi SDP sa podrškom od 22.1%, Most sa 7.8%, Živi zid sa 6.8%, Stranka rada i solidarnosti BM365 sa 2.6% te HSS sa 2.5%. Podršku iznad dva posto bilježe još dvije stranke: Neovisni za Hrvatsku (2.4%) i HNS (2.2%).

Nakon 10 mjeseci na vrh se ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vratila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i s vrha pogurala premijera Andreja Plenkovića. Grabar Kitarović ima podršku 17.8% ispitanika, a Plenković 17.2%. Treće mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s 14.7% gasova, slijede Anka Mrak Taritaš s 6.4%, Ivan Pernar (5.7%), Zoran Milanović (4.8%), Milan Bandić (3.6%), Božo Petrov (3.4%), Zlatko Hasanbegović (2.4%) i po prvi put Damir Krstičević (2.2%).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20.5% ispitanika. Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija sa 10.6% glasova. Slijede Davor Bernardić (8.5%), Zoran Milanović (8.2%), Tomislav Karamarko (6.4%), Zlatko Hasanbegović (5.9%), Milorad Pupovac i kolinda Grabar Kitarović (4.8%), Gordan Jandroković (2.3%) te Gordan Maras (2.1%).

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 19.7% građanki/građana. U ovomjesečnom istraživanju 69.2% ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Razina potpore politici Vlade RH u desetom mjesecu njezina mandata iznosi 40.7%, a politiku Vlade i ovomesečnom istraživanju podupire 48.6% ispitnika.

Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu. Jednako kao i za podršku politici Vlade, negativni je trend zabilježen i za ocjenu rada Vlade RH koja ovaj mjesec iznosi 2.38. Predsjednica je dobila 3.19, s Sabor 2.19.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca požar u Splitu i okolici je najčešći izbor za 52.3% hrvatskih građana/građanki. Sportski uspjesi i svjetsko zlato u vaterpolu su drugi izbor s 14%, a slijede događaji vezani uz slučaj Agrokor s izborom od 13.7%.

Komentiraj