EPA/BORIS PEJOVIC

Crnogorski parlament usvojio sporazume o suradnji s NATO-om

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak set zakona o potvrđivanju sporazuma s NATO-om, čime je utvrđen pravni okvir za suradnju Crne Gore sa Sjevernoatlantskim savezom i državama članicama.

Uz veliko protivljenje Rusije i prosrpske oporbe u Podgorici, Crna Gora je ustrajala na svom strateškom opredjeljenju učlanjenja u NATO, a potom u Europsku uniju (EU).

Crnogorska zastava podignuta je 7. lipnja ove godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, uz prisustvo visokih dužnosnika Saveza, Crne Gore i diplomatskog zbora, čime je postala 29. članica ove sigurnosne organizacije.

“Crna Gora će potvrđivanjem ovih sporazuma ispuniti unutrašnje uvjete za njihovu primjenu, čime će se stvoriti pravni okvir za suradnju s NATO-om i njegovim državama članicama”, stoji u obrazloženju.

Crnogorski parlament potvrdio je devet sporazuma.

Oni se odnose na atomske i sigurnosne podatke, priopćavanje tehničkih podataka u obrambene svrhe, pravni položaj snaga NATO-a, misija i predstavnika trećih država pri Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora, međunarodnih vojnih zapovjedništava i međunarodnog osoblja.

Komentiraj