Crni rekordi i u BiH: 453 novozaražena, najviše od početka pandemije

U Bosni i Hercegovini u četvrtak su potvrđena rekordna 453 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći porast od izbijanja epidemije. Pet ljudi je umrlo u posljednja 24 sata, prenose mediji podatke entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Od srijede su provedena testiranja nešto više od 2200 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 296 osoba iz Federacije BiH, 155 iz Republike Srpske te kod još dvije iz distrikta Brčko.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.604 uzorka, od kojih je 296 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 167.509 uzoraka, a koronavirusa je potvrđen kod 19.205 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 15.924 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 263 pacijenta. Trenutno su aktivna 2.702 slučaja pozitivna na koronavirus.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju najveći skok broja novozaraženih u BiH u jednom danu još od izbijanja epidemije u ožujku. Približna takva brojka dosegnuta je samo posljednjeg dana srpnja kada je bilo 409 novooboljelih.

U FBiH dosad su umrle 574 osobe, i to 381 muškarac i 193 žene.

Pojedinačno su najveća žarišta Sarajevska županija gdje je od srijede zaraza potvrđena kod još 44 osobe te Banja Luka koja ima 36 novozaraženih.

Zdravstvene vlasti u Sarajevu tvrde kako je unatoč porastu broja novozaraženih od početka tjedna stanje pod nadzorom jer je 75 posto onih kod kojih je potvrđen virus SARS-CoV-2 povezano s poznatim žarištima i od ranije su u samoizolaciji.

Za razliku od Sarajeva, vlasti u Banjoj Luci imaju problem otkriti žarišta koja su prouzročila veliki broj novooboljelih u tom gradu.

“Virus je u populaciji i sporadično se javlja i u školama, zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim tvrtkama. Jednostavno se nalazi svugdje”, kazala je lokalnim medijima Jelena Todorović, ravnateljica banjolučkog Doma zdravlja.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 155 osoba, od 633 testirana laboratorijska uzorka, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Riječ je o 90 muških i 65 ženskih osoba, od kojih je 47 mlađe, 94 srednje i 14 osoba starije životne dobi.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 10.003 slučaja koronavirusa, a testirano je ukupno 83.689 osoba. Od koronavirusa su se do sada oporavile 6.732 osobe, a preminulo je 318 osoba.

Unatoč povećanju broja novozaraženih i dalje je na snazi odluka donesena prošlog tjedna kojom je dopušteno djelomično otvaranje nogometnih stadiona za publiku pa će tako reprezentacija BiH u večernjim satima nakon šest mjeseci u Sarajevu igrati pred 1800 gledatelja, od kojih se očekuje pridržavanje mjera zaštite.

Komentiraj