Crni petak – popusti, ali i velike količine otpada od različite ambalaže

Unsplash/Super Straho

Crni petak, koji je ove godine počeo ranije, u nekim svjetskim državama već obara prodajne rekorde, ali posljedica  je i velika količina otpada različite ambalaže. Zabrinjava što velik broj artikala, tehničke opreme i drugih krhkih predmeta dolazi na adresu naručitelja zamotano u više slojeva plastike i kartona. Logistički proces dostave je dug i često se naručeni predmet dodatno zamata.

Pandemije koronavirusa i uvođenje lockdowna u nekim zemljama su znatno povećali potražnju za kupovinom na internetu. Ovom trendu se protive lokalne trgovine i prodavači, no velik broj stanovnika ima veliko povjerenje u poznate tvrtke, koje se bave internetskom trgovinom.

Amazon je vrlo aktivan u recikliranju plastičnog otpada i papira, zajedno s tvrtkama iz drugih područja najavio je plan smanjena emisija ugljika na nulu, no ova kompanija mora i dalje predvoditi ostale manje tvrtke, pa čak i proizvođače. Nedavno je uklonjeno i odvezeno na recikliranje oko 8oo tisuća tona otpada od pakiranja.

Naručitelji bi trebali dalje sortirati pakiranja i ponovno ih pripremiti za proces reciklaže. Lokalne vlasi u Londonu su od uvođenja lockdowna primijetile kako ima sve više otpada od pakiranja, koje se na svu sreću dodatno prikuplja i sprema za recikliranje. Mnoge tvrtke, koje se bave proizvodnjom pakiranja bi trebale uz partnere i proizvođače još snažnije izaći na tržište, što bi dodatno riješilo potrebu za većim korištenjem sirovina za recikliranje.

Komentiraj