Epa

CRNDAK ‘BiH bi mogla postati kandidat za članstvo u EU-u u siječnju 2018.’

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će se vlasti u toj zemlji u predstojećih mjesec dana usuglasiti oko članstva u Prijevozničkoj zajednici jugoistoka Europe što bi BiH omogućilo dobivanje više stotina milijuna eura za infrastrukturne projekte, ali i bilo poticaj za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, možda već u siječnju 2018.

“Blizu smo rješavanja problema u vezi sa Sporazumom o prijevozničkoj zajednici. Imamo još malo vremena prije nego što novac koji je trebao biti dodijeljen Bosni i Hercegovini bude usmjeren prema nekim drugim zemljama”, rekao je Crnadak. Pri tome je pojasnio kako bi takvo opredjeljenje BiH bilo i važan signal Bruxellesu iz BiH za nastavak europskih integracija.

“Ovo je važno, ne samo zbog novca koji je, ako to ne uradimo i sljedećih mjesec dana upitan i vjerovatno će biti preusmjeren k drugim zemljama, nego je važno što se upravo na ovom pitanju testira naše opredijeljenost za nastavak europskim putem”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare. On je naveo kako je vlastima BiH ostavljen kratak rok za usuglašavanje oko Sporazuma o prijevozničkoj zajednici, dodajući da je blizu dogovor unutar zemlje oko rješavanja ovih prijepora.

Zbog protivljenja vlasti Republike Srpske, koje su odbile prijenos entitetskih nadležnosti na državu, jedino BiH nije na posljednjem summitu zemalja jugoistoka Europe u Trstu s dužnosnicima Europske unije i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel potpisala Sporazum o prijevozničkoj zajednici. Zbog toga prijeti da zemlja ostane bez više stotina milijuna eura pomoći za izgradnju infrastrukturnih projekata, ali i zaustavljanje njezina europskog puta.

“Na ovaj način možemo doći u poziciju da početkom sljedeće godine službeno dobijemo status kandidata za članstvo u Europsku uniju”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Komentirajući tvrdnje češkog predsjednika Miloša Zemana da bi BiH mogla postati baza za teroriste nakon poraza terorističke organizacije Islamske države (IS), što je tijekom dana žestoko osudio i bošnjački člana BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović, šef diplomacije ocijenio je da je i BiH izložena prijetnjama, no da se često susreće s pretjeranim ocjenama opasnosti od terorizma.

“Ako date sličnu izjavu ovoj, neko će vas pitati o tome da nema opasnosti. Naravno da ima. BiH je član globalne koalicije protiv IS-a i samim tim je na udaru.

Mi smo jedna od meta. Imamo ljude koji se vraćaju od tamo i ovdje postoji opasnost od terorizma, ali ona nije takve vrste da mi budemo izdvojeni kao jedina država u Europi koja je utočište za terorizam. Mislim da takva izjava ne stoji”, kazao je Crnadak.

Komentiraj