Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak upozorio je u nedjelju kako je njegova zemlja ušla u “kritičnu fazu” europskog puta jer su na svim stranama očevidni zastoji i blokade koji se moraju što prije otkloniti.

“BiH je danas očevidno u kritičnoj fazi svog europskog puta. Mi smo na prekretnici jer smo ušli u fazi u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti europskim putem”, kazao je Crnadak na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci.

Crnadak je istaknuo kako su to u svojim posljednim istupima ranije ovog tjedna izravno potvrdili europski povjerenik Johannes Hahn, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul i izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Ministar vanjskih poslova BiH podsjetio je kako sva istraživanja raspoloženja javnosti pokazuju da više od 80 posto građana želi vidjeti tu zemlju kao članicu Europske unije pa političari moraju odgovoriti na ta očekivanja i međusobne prijepore ostaviti po strani.

“Naša je obveza izaći iz ove slijepe ulice”, kazao je Crnadak pojašnjavajući kako će stoga predložiti da se što prije organizira zajdnička sjednica Vijeća ministara BiH i vlada dva entiteta uz sudjelovanje predsjednika vlada deset županija u Federaciji BiH te distrikta Brčko.

Njihova prva i neodgodiva zadaća, drži Crnadak, bila bi da odmah postignu suglasnost oko “četiri do pet posto” odgovora na upitnik Europske komisije kako bi se oni mogli poslati u Bruxelles.

O dostavljenim odgovorima ovisi hoće li Komisija odobriti BiH status kandidata za članstvo u Uniji. BiH je već postavila neslavni rekord u regiji jer upitnik popunjava punih devet mjeseci dok su sve druge države jugoistočne Europe to obavile za najviše četiri mjeseca.

Neizvjesno je koliko bi uopće vremena trebalo da se taj postupka završi iako predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović optimistično najavljuje kako računa na kandidatskbi status u prvom tromjesečju naredne godine.

Crnadak u nedjelju nije želio govoriti o tome na kojim je pitanjima blokirano popunjavanje upitnika no od ranije je poznato kako se različite razine vlasti ne mogu usuglasiti ni oko toga koliko BiH točno ima stanovnika s obzirom da Republika Srpska i danas odbija prihvariti rezultate popisa provedenog 2013. godine.

Spornim bi mogao biti i odgovor na pitanje iz Bruxellesa planira li BiH mijenjati svoj ustav jer u toj zemlji ni oko toga nema ni minimalne suglasnosti.

Crnadak je kazao tek kako je dovršenje popunjavanje upitnika  “ionako dovoljno komplicirano” pa stoga ne želi javno raspravljati o tome što je sporno.

Poručio je tek kako je u zajedničkom interesu riješiti prijepore i pokušati  nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

“To bi bilo dobro za nas sve”, poručio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je i kako je nezadovoljan stanjem u diplomaciji svoje zemlje. Ilustrirao je to na primjeru stegovnog postupka protiv veleposlanice u Den Haagu Mirsade Čolaković koja je bila pod internom istragom jer je ranije ove godine odbila Međunarodnom sudu pravde (ICJ) dstaviti pismo ministra kojim je on osporavao zahtjev poslan iz Sarajeva za revizijom presude protiv Srbije po tužbi za ratne zločine.

Stegovno povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova ranije ovog tjedna odlučilo je kako veleposlanica Čolaković nije odgovorna za postupanje protivno ministrovim uputama a Crnadak drži kako je to sada otvorilo Pandorinu kutiju jer otvara mogućnost da svaki veleposlanik ubuduće sam odučuje hoće li ili ne prosljeđivati pisma nekog od dužnosnika kiz BiH.

“Ovo je poraz BiH i poraz diplomacije u ovoj zemlji i pokazatelj da BiH ruše oni koji o njoj najviše pričaju. Na stegovnom povjerenstvu došlo do preglasavanja 2:1 a Bakir Izetbegović ranije je odbio zahtjev za smjenu veleposlanice. Bošnjaci i Hrvati u povjerenstvu su kazali da je to normalno i da veleposlanicu ne treba sankcionirati”, kazao je Crnadak dodajući kako bi takvo što u bilo kojoj uređenoj državi bilo nezamislivo.

“Ušlo se u vrlo tešku fazu (u diplomaciji) i ne znam kako će to dalje izgledati”, upozorio je Crnadak.

Komentiraj