FaH

CRNA KUTIJA: Vlak koji je iskočio iz tračnica je vozio 118 km/h umjesto 30

Vlak koji je u petak iskočio iz tračnica u Španjolskoj, kada su poginule 4 osobe i 49 je ranjeno, vozio je 118 km na sat u području gdje je brzina ograničena, pokazuju podaci iz crnih kutija a objavio je u utorak prizivni sud Galicije.

Analize crnih kutija vlaka u utorak su otkrile da je vozio 118 km na sat u trenutku iskakanja iz tračnica u mjestu O Porrino, navodi se u priopćenju suda.

Gradonačelnica tog grada je rekla da je tamo brzina ograničena na 30 km na sat.

Vlak na liniji između grada Vigo u Španjolskoj i Porta u Portugalu sa 65 putnika, među kojima su bili brojni strani turisti, iskočio je iz trčanica i zabio se u stup električne rasvjete u O Porrinu.

Strojovođa je primio upozorenja o potrebi smanjenje brzine i pritiskom na gumb odgovorio da je primio poruku. Gradonačelnica je precizirala da još nisu utvrđeni uzroci pretjerane brzine tako da se ne zna radi li se o ljudskoj pogrešci ili tehničkom problemu s kočnicama.

U Galiciji je 24. srpnja u željezničkoj nesreći zbog pretjerane brzine poginulo 80 osoba i 144 su ranjene blizu Santiaga de Compostele. Tada je vlak jurio  179 km na sat umjesto dozvoljenih 80.

U nesreći u petak su poginuli portugalski strojovođa, jedan američki turist i dvojica Španjolaca, kondukter i jedan mladić.

Od 49 ozlijeđenih, 7 ih je još u bolnici u Vigu.

Komentiraj