CRNA GORA Smijenjena ravnateljica javne radio-televizije, EU osuđuje smjenu

EPA/BORIS PEJOVIC

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) razriješio je u četvrtak dužnosti glavnu ravnateljicu te medijske kuće Andrijanu Kadiju zbog navodnog kršenja medijskih zakona, a njezinu je smjenu osudila Europska unija.

Savjet je ravnateljici Kadiji zamjerio što je potpisala ugovor s Centrom za građansko obrazovanje (CGO), kojim je ta nevladina organizacija, u okviru granta EU-a, financirala produkciju jedne istraživačke emisije. Ocijenjeno je da su ugovorne odredbe prema kojima CGO i faktički uređuje veoma važan dio informativno-političkog programa neprimjerene, neprihvatljive i suprotne svim odredbama neovisnosti javne radio-difuzije. Za razrešenje Kadije bilo je šest članova Savjeta a dva su bila protiv.
Skupština Crne Gore je na zahtjev Agencije za sprječavanje korupcije prije pola godine smijenila dvojicu “neovisnih članova” Savjeta, navodno zbog “sukoba interesa”, da bi na njihova mjesta izabrala dva člana vladajuće Demokratske partije socijalista.
Ta je “operacija” izvedena unatoč upozorenjima Bruxellesa i uz protivljenje domaće javnosti, pa je i smjena direktorice Kadije bila očekivana.
U vrijeme održavanja sjednice Savjeta, ispred zgrade RTCG-a održan je prosvjed na kojem je preko 200 ljudi, uglavnom novinara, podržalo Kadiju i zatražilo od dvojice preostalih neovisnih članova da i oni podnesu ostavke kako bi ostavili širok prostor da DPS u potpunosti upravlja javinim rtv servisom.
Savjet je za obnašatelja dužnosti ravnatelja imenovao Božidara Šundića, novinara Radija Crne Gore.

Europska unija je osudila smjenu Kadije, ocijenivši da je to protivno slobodi izražavanja, temeljnoj vrijednosti EU-a i ključnom elementu u pristupnom procesu Crne Gore EU-u. “Današnja smjena glavne ravnateljice nacionalnog javnog servisa Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije protivna je slobodi izražavanja i slobodi medija, što je temeljna vrijednost EU-a i ključni element u pristupnom procesu i važno privremeno mjerilo koje treba ispuniti u poglavlju 23 – pravosuđe i temeljna prava”, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Kocijančič navodi da su crnogorske vlasti dužne poštovati europske vrijednosti i standarde te posebno osuđuje to što se pomoć EU-a koristi kao argument za smjenu. “Posve je neprihvatljivo da se bespovratna pomoć EU-a, kojom se podupire profesionalizam, zloupotrebljava kao argument za smjenu vodstva RTCG-a”, ističe Kocijančič.

Komentiraj