Crna Gora: Pritvor i kaznene prijave protiv svećenika SPC

Pritvor za dva svećenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kaznene prijave protiv još nekoliko njih epilog su obnovljenih prosvjednih procesija, “litija”, diljem Crne Gore, u znak prosvjeda protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji SPC smatra otimanjem njezine imovine u Crnoj Gori.

Nakon što su u subotu u više gradova Crne Gore nakon gotovo tri mjeseca obnovljene prosvjedne procesije, svećenicima iz Podgorice i Danilovgrada Mirčeti Šljivančaninu i Željku Ćaliću određen je trodnevni pritvor zbog sumnje da su “počinili kazneno djelo kršenja zdravstvenih propisa za suzbijanje opasne zarazne bolesti”.

U Crnoj Gori je zbog opasnosti od zaraze Covidom 19 na snazi zabrana okupljanja više od dvjesto osoba, a na litiji u Podgorici, koju je organizirao Mirčeta Šljivančanin, okupilo se više od pet tisuća ljudi.

Crngorska policija podnijela je i kaznene prijave protiv organizatora litija u Podgorici, Danilovgradu i Baru, najavljujući prijave protiv još nekoliko svećenika.

Mitropolit Crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović najavio je da će ubuduće litije osobno prijavljivati policiji, kako bi on bio uhapšen, a ne njegovi svećenici.

Politički analitičar Sergej Sekulović ocijenio je kako su preporuke za ograničenje okupljanja “izgubile smisao” i da bi ih “trebalo preispitati”.”Ako smo korona free destinacija, ako su mnoge druge mjere ukinute, ako se najavljuju izbori za kraj kolovoza ili početak rujna, držanje tih ograničenja nema smisla”, smatra Sekulović.

Spor oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti Sekulović tumači kao “kompliciranu igru moći” i “opipavanje pulsa druge strane”.

Litije su obnovljene nakon što je propao pokušaj dogovora između mitropolita SPC Amfilohija i predsjednika crnogorske države i Vlade Mila Đukanovića i Duška Markovića o zamrzavanju primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Đukanović i Marković 12. lipnja ponudili su SPC privremenu obustavu primjene Zakona do odluke Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, ali je SPC odbila prijedlog, zahtijevajući ukidanje Zakona.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića otvoreno optužuje SPC u Crnoj Gori da zajedno sa prosrpskom opozicijom želi srušiti legitimno izabranu vlast, dok ugledni politički analitičari u regiji čak drže da je riječ o prosrpskom projektu osporavanja crnogorske državnosti.

SPC, s druge strane, optužuje crnogorsku vlast da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen potkraj prošle godine, želi oteti imovinu SPC, i to je bio razlog zbog kojeg je SPC u većini crnogorskih gradova početkom godine pokrenula masovne prosvjedne procesije, litije.

Komentiraj