Crna Gora ponovo među zemljama s najviše novooboljelih od covida-19

Od početka kolovoza do danas u Crnoj Gori je preminulo devet osoba mlađih od 40 godina i svi su bili necijepljeni, priopćio je u nedjelju Institut za javno zdravlje te države koja je opet u vrhu ljestvice zemalja s najviše novooboljelih na dnevnoj razini.

Među stanovnicima Crne Gore od 30 do 39 godina u postotku je najviše oboljelih od koronavirusa, a istodobno i najmanje cijepljenih, navodi Institut.

Delta soj koronavirusa pokazao je karakteristiku da od teških oblika bolesti obolijevaju sve mlađe osobe. Zato, naročito u ovom trenutku, podsjećamo na veoma visoku djelotvornost cjepiva kada je u pitanju sprječavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda“, priopćili su crnogorski epidemiolozi.

Navode nadalje da je necijepljeno bilo 86,5 posto preminulih od početka svibnja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori pa do danas.

Nadalje navode da je necijepljeno bilo više od 90 posto hospitaliziranih i oboljelih osoba.

Crna Gora je do sada potpuno imunizirala oko 45 posto odraslog stanovništva, a trenutno su stanovnicima te zemlje dostupna cjepiva AstraZeneca, Pfizer i Sinopharm.

Broj zaraženih koronavirusom za dva mjeseca narastao je s manje od 500 na više od 8000, pa je  Crna Gora nakon uspješne ljetne turističke sezone, ponovo u vrhu ljestvice zemalja prema broju oboljelih na milijun stanovnika.

Prema podacima oksfordske datoteke outworldindata.org Crna Gora je treća u svijetu, s prosječno 995,6 novozaraženih dnevno na milijun stanovnika.

Ispred nje na ljestvici su mala otočna država Granada s 1.446 te Srbija s prosječno 1.018 novozaraženih dnevno na milijun stanovnika.

Crna Gora je prošlog tjedna blago pooštrila epidemiološke mjere zatvorivši svoje granice za sve koji nisu cijepljeni, ne posjeduju negativan test na koronavirus ili nemaju potvrdu da nisu bili inficirani virusom Covid-19 u posljednjih šest mjeseci.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]