Crna Gora: Nova vlast neće mijenjati vanjskopolitičke ciljeve i državne simbole

Čelnici tri koalicije koje su na izborima u Crnoj Gori osvojile većinu potpisali su u srijedu postizborni sporazum kojim su se obvezali da nova vlada neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem izmjene crnogorskih državnih simbola kao ni promjene vanjskopolitičkih ciljeva zemlje.

“Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku… Želimo poštovati sva prava građana, a pogotovo ono osnovno – njihovu slobodu”, kazao je nakon potpisivanja sporazuma Zdravko Krivokapić, čelnik koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja je okupila prosrpske stranke u Crnoj Gori i koja je imala podršku Srpske pravoslavne crkve.

Čelnik koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, nazivajući sporazum povijesnim rekao je da je “ovo najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela te potvrda da će nova demokratska vlast biti proeuropska, prozapadna, procrnogorska i prograđanska”.

“Vlada će biti spremna isključivo služiti Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene, već samo jačanja vanjskopolitičkog puta Crne Gore”, istaknuo je Bečić.

Dritan Abazović iz koalicije “Crno na bijelo” vjeruje da će ekspertna vlada, koju će formirati ove tri koalicije, imati podršku međunarodne zajednice te će se morati posvetiti teškoj gospodarskoj situaciji u Crnoj Gori.

On je rekao da su već kontaktirali određene osobe, stručnjake u svojim područjima u Crnoj Gori i njenoj dijaspori, ali nije htio govoriti o imenima.

“Čekaju nas veliki gospodarski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna blagajna, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. S ovim umire svaka manipulacija DPS-a… Odlučni smo provesti pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore”, kazao je Abazović.

Bečić je kazao da je ruka ispružena prema strankama manjinskih naroda te da “očekuju da će stranke nacionalnih manjina biti dio nove demokratske vlasti”, bez obzira jesu li osigurale parlamentarni status ili ne.

Jačanje suradnje s NATO-om i reforme ka punopravnom članstvu u EU

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno provoditi sve međunarodne obveze koje je ta država preuzela, ojačati i unaprijediti suradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano provesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“Nova demokratska vlada u potpunosti će depolitizirati ključne vladine institucije s ciljem osiguranja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Nova demokratska vlada će poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne”, piše u Sporazumu.

Također, kako je navedeno, nova vlada neće provoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojit će i revidirati sve zakone u skladu s europskim standardima, s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućit će manjinskim strankama sudjelovanje u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Koalicije su se sporazumom obvezale i da neće pokretati postupak za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova.

Ove tri koalicije na parlamentranim izborima održanim 30. kolovoza osvojile su 41 mandat, dok je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, zajedno s tradicionalnim koalicijskim partnerima Bošnjačkom strankom i Socijaldemokratima, osvojila 38 mandata. Dva mandata pripala su Socijaldemokratskoj partiji Ranka Krivokapića, koja je u prošlom sazivu parlamenta bila oporbena stranka. Dvije hrvatske nacionalne stranke nisu prešle povlašteni census od 0,3 posto izašlih birača i neće imati svog zastupnika u parlamentu.

Komentiraj