Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u utorak da Crna Gora neće pogoršavati odnose sa Rusijom, ali i poručio da službenoj Podgorici “nitko sa strane ne može odlučivati kojim će putem ići”.

“Desilo se neviđeno upletanje u naše političke ciljeve. Nećemo ništa uraditi da bi pogoršali odnose, ali Crnoj Gori ne može nitko sa strane odlučivati kojim će putem ići. Ako Moskva to ne razumije, bit ćemo strpljivi da to prihvate i bit ćemo spremni za taj dijalog«, rekao je Marković.

Crna Gora je ranije optužila vojno-sigurnosne strukture povezane s Rusijom za pokušaj terorizma i državnog udara na dan izbora 16. listopada prošle godine.

Rusija je bila protiv pristupanja Crne Gore NATO-u, a nakon što je crnogorski parlament u travnju donio odluku o ulasku u savez rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo kako time provodi planove sila koje teže zabiti klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima te upozorilo da Moskva zadržava  pravo donositi odluke o zaštiti svoje nacionalne sigurnosti.

Za 11 godina samostalnosti, kazao je Marković, Crna Gora je ostvarila tri velika cilja.

“To su članstvo u NATO-u, za koji smatram da je najbolji rezultat za ovih 11 godina. Drugo je uspjeh u integracijama Crne Gore u EU, gdje smo napravili izuzetan rezultat i snažno i ubrzano idemo ka integraciji, te treći cilj je izgradnja autoceste”, naveo je Marković.

On je, u susret summitu NATO-a kazao da će Crna Gora u četvrtak imati poziciju kao stalna članica NATO-a i to je, smatra premijer, veliki dan za sve građane.

“Ulazimo u obitelj najrazvijenijih zemalja današnjice. Naša vizija je pretvorena u realnost i od te naše nove pozicije očekujemo velike koristi. Ovaj tjedan i deset dana lipnja će biti povijesni za Crnu Goru u svakom smislu«, rekao je Marković, dodajući “da Crna Gora nema dilema kad je riječ o EU, te da želi postati članica EU bez obzira kako ona izgledala narednih pet godina”.

Komentiraj