Boris Scitar/PIXSELL

CRNA GORA: Istraga o pripremi terorističkih napada se proširuje

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo narednih dana proširit će istragu protiv još nekoliko osoba za koje se osnovano sumnja da su na dan izbora 16. listopada bile upletene u pripremu terorističkih napada na državne institucije i u likvidaciju premijera Mila Đukanovića.

Kako u subotu javljaju podgorički mediji, proširenjem istrage obuhvaćena su dvojica ruskih državljana, Eduard Vladimirovič Širokov i Vladimir Nikolajevič Popov, te ukupno 19 srpskih državljana, a pod lupom istražitelja su i pojedini političari iz oporbenog Demokratskog fronta (DF).

Mediji navode da je jednom od čelnika DF-a bio povjeren zadatak da s Bratislavom Dikićem, bivšim šefom srpske žandarmerije, rukovodi okupljenim građanima, nakon izbijanja kaosa ispred zgrade parlamenta.

Srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, kojeg je naknadno uhitila srbijanska policija, okrivljen za pripremanje terorističkih napada na dan izbora, saslušan je pred specijalnim vijećem Višeg suda, gdje je, kako saznaje podgorički dnevnik “Pobjeda”, razmatran prijedlog tužiteljstva da mu se dodijeli status svjedoka suradnika.

On se naredbom za provođenje istrage tereti da je s Dikićem organizirao kriminalnu skupinu koja je u noći 16. listopada trebala izazvati krvoproliće na ulicama Podgorice, zauzeti parlament i likvidirati premijera Đukanovića.

Sinđelić je, prema sazanjima lista, pred tužiteljima naveo da iza planiranog krvoprolića stoje dvojica ruskih nacionalista koji rade za jednu od najmoćnijih ruskih obavještajnih službi i da su ga oni angažirali. Ispričao je da su dvojica ruskih obavještajaca bila u Beogradu i kada su čuli za uhićenja u Podgorici, sjeli su u avioni i vratili se u Rusiju.

Prema njegovom iskazu, oni su osmislili, financirali i rukovodili čitavom akcijom.

Crnogorsko tužiteljstvo, navode mediji, ovih dana tražit će preko međunarodne pravne pomoći i Interpola saslušanje i izručenje ruskih državljana Širokova i Popova, koji su i službeno pod istragom, kao i još trojice građana Srbije – Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića i Miloša Jovanovića.

Komentiraj