CRNA GORA: Dva dana prije izbora prosrpska oporba opet na ulicama

Tisuće pristalica prosrpske oporbe prosvjedovali su u četvrtak uvečer u većini crnogorskih gradova protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kršeći na taj način, samo dva dana uoči parlamentarnih izbora, zabranu okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Prosvjednici koji su nosili srbijanske i crkvene zastave prosvjedovali su u Podgorici,  Nikšiću, Baru, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici, tražeći povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva, jer tvrdi da joj država Crna Gora želi oteti imovinu.

Prethodno su, miješajući se u izbore, čelnici SPC u Crnoj Gori mitropolt Amfilohije i vladika Joanikije pozvali građane da glasaju za oporbu, kako bi smijenili vlast koja je donijela taj zakon.

“Ne treba ja vama govoriti za koga ćete glasati, jer vi ste se već opredijelili“, rekao je vladika Joanikije prosvjednicima u Nikšiću, dok je Amfilohije krajem prošlog tjedna, pozivajući vjernike da smijene vlast u Crnoj Gori, rekao kako „SPC nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju“.

U Podgorici su prosvjednici tokom šetnje uzvikivali “Ne damo svetinje, Milo lopove”, dok su istodobno reporteri crnogorskih medija primjetili da okupljeni nisu nosili zaštine maske i držali distancu.

U Beranama su pristalice prosrpske oporbe duž cijelog centralnog trga razvili 120 metara dugu trobojnicu.

U medijima u Crnoj Gori tjednima se spekulira da je na formiranje koalicije oko prosrpskog Demokratskog fronta, čiji su čelnici Andrija Mandić i Milan Knežević nepravomoćno osuđeni za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine, najviše utjecao službeni Beograd, zajedno sa SPC-om.

Direktor crnogorske policije Veselin Veljović prije dva dana rekao je da policija ima saznanja da se u noći parlamentarnih izbora pripremaju incidenti i neredi, te da jedan dio oporbe planira da pozove svoje pristalice da se okupe nakon zatvaranja birališta.

CRNOGORSKA POLICIJA: Planiraju se “incidenti i nemiri” na nedjeljnim izborima

Građani Crne Gore na izborima u nedjelju 30. kolovoza birat će između 11 političkih stranaka i koalicija.

Izbori će se održati u posebnim uvjetima, zbog korona krize, a glasači će morati nositi zaštitne maske tijekom cijelog procesa glasovanja, osim prilikom identifikacije. Aktualne epidemiološke mjere u Crnoj Gori dopuštaju javna okupljanja na otvorenom za maksimalno 40 osoba, dok je nošenje zaštitnih maski obvezno za sve starije od  sedam godina.

 

Komentiraj