Pixabay

Crkva u 3 godine dobila 2, a ne 1,1 mlrd kuna

Na traženje saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš, Vlada je prošlog tjedna objavila podatke o financiranju vjerskih zajednica iz državnog proračuna RH. U tri godine (od 2014. do 2016. godine) Vlada je vjerskim zajednicama isplatila 1,123 milijarde kuna iz proračuna koji se puni novcem svih građana – i vjernika i nevjernika.

Ipak, Ministarstvo financija potvrdilo je za Index kako su iz te računice zostavili najmanje 900 milijuna, kuna pa konačni iznos nije 1,1 milijarda kuna nego najmanje 2 milijarde kuna. U ukupni iznos od 1,123 milijarde una, naime, nisu uključene plaće vjeroučiteljima.

“U državnom proračunu plaće vjeroučitelja ne evidentiraju se zasebno te se iste isplaćuju s pozicija Ministarstva znanosti i obrazovanja zajedno sa svim rashodima za zaposlene u obrazovnom sustavu”, tvrde u Ministarstvu financija.

“Sredstva se odnose na troškove za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, troškove uzdržavanja klera i drugih crkvenih službenika, troškove izgradnje i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koja nisu u popisu spomenika kulture te doprinos za karitativnu djelatnost Katoličke crkve. Novčana sredstva se isplaćuju s pozicije Ministarstva financija, aktivnosti A539026 Međunarodni sporazum – Sveta stolica i RH”, stajalo je u dijelu odgovora vlade koji se tiče ugovora sa Svetom stolicom na području odgoja i kulture.

Iz toga dijela odgovora izdvojeni su vjeroučitelji koji predstavljaju i najveću financijsku stavku iako su definirani Vatikanskim ugovorima.

 

Komentiraj