HINA/ Baldo MARUNČIĆ

‘Crkva ne može biti suautor zakona o pobačaju’

Dubrovački biskup Mate Uzinić u nedjelju je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije izjavio da Crkva ne može biti suautor niti jednog zakona pa tako ni zakona o pobačaju.

Upitan treba li Crkva priznati znanost i promovirati znanost, a s druge strane promovirati svoja vjerovanja i postulate, odgovorio je: “Iako se Crkvi spočitavaju neki sukobi sa znanošću, ali Katolička crkva je uvijek bila na strani znanosti. Ako je bilo nešto drugo, to su bile marginalne pojave. Suvremena znanost svoje postojanje između ostalog može zahvaliti i kršćanstvu”.

Dodao je da vjera i znanost nisu i ne mogu biti u sukobu.

Komentirao je i zašto je za Crkvu Istanbulska konvencija problematična. “Zato što je Crkva ocijenila da pojam rod koji koristi Istanbulska konvencija nije utemeljen na spolu odnosno na razlikovanju ljudskih bića na muško i žensko. To je zapravo osnovni problem, osjećaj da se s tom konvencijom ne želi samo boriti protiv nasilja nam ženom nego da ju se koristi da se kroz nju u hrvatski pravni sustav i u hrvatsko društvo uvela i rodna teorija. Zbog toga smo najprije mi u Vijeću za život i obitelj HBK, a i cijela HBK izrekli svoje mišljenje, a onda i preporučili saborskim zastupnicima da se dobro informiraju i djeluju po svojoj savjesti. Smatramo da sama Konvencija nije dobra, da može biti opasna za hrvatsku državu i društvo i da bi bilo bolje da ne bude izglasana. Ona je sada izglasana i volio bih kada bih mogao reći da smo pogriješili, Konvencija je doista uspjela riješiti pitanje nasilja nad ženama. Nažalost, to se nije dogodilo. I dalje su žene žrtve nasilja i ubijane”, kazao je.

Naglasio je potom kako Crkva ne može biti autor ili suautor bilo kakvog zakona koji se tiče abortusa. “Ranije sam iznio načelo da ne smijemo činiti drugima ono što ne bi željeli da se nama čini, a to se može primijeniti i na pitanje abortusa. Život počinje začećem i treba završiti prirodnom smrću. U pitanju je ljudski život i mi nemamo pravo, kad je u pitanju život drugih, ni na kakve kompromise. Nemam ništa protiv da se pokuša napraviti neki zakon koji će biti manje loš od onog koji je bio. Ali, svaki zakon je za nas loš jer za nas život počinje začećem i prestaje prirodnom smrću”, rekao je.

Komentiraj