Čović zaratio s izbornim povjerenstvom BiH, traži promjenu datuma izbora u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH usprotivio se u petak održavanju lokalnih izbora u Mostaru odvojeno od drugih sredina lokalne samouprave smatrajući da se na taj način hercegovačko središte ponovno pokušava napraviti gradom slučajem.

U pismu dostavljenom i medijima, koje je Čović uputio voditelju Izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru, veleposlanicima SAD-a u BiH Eric Gordonu Nelsonu i Ujedinjenog Kraljevstva Matthewu Fieldu, te visokom međunarodnom predstavniku Valentinu Inzku i voditeljici misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, ističe se kako je jučerašnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva da se u Mostaru bira nova lokalna vlast 20. prosinca protivna političkom sporazumu kojega je sredinom lipnja potpisao s vodećim bošnjačkim političkim dužnosnikom, čelnikom SDA Bakirom Izetbegovićem. U drugim sredinama lokalni izbori bi se trebali održati 15. studenog.
“Mostar ne smije biti iznimka, osobito sad kada imamo čvrst sporazum podržan koncenzusom i koji već daje vidljive rezultate. Nikakvo ponovno izuzimanje Mostara od općih standarda nećemo podržati kao i bilo kakav pokušaj razdvajanja izbora”, stoji u Čovićevu pismu.
Pri tome je podsjetio kako je sporazumom kojega su potpisali i strani diplomati precizirano da se lokalni izbori u Mostaru održe zajedno s lokalnim izborima u drugim sredinama u Bosni i Hercegovini u jesen ove godine.
“Utrošeno je mnogo napora i energije da se postigne sporazum kojim će Mostar konačno prestati biti ‘slučaj,”, navodi se u pismu.
Upozorio je kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH, čiji rad HDZ BiH osporava zbog načina biranja članova ovoga tijela mimo procedura predviđenih Izbornim zakonom, prekršilo zakon i politički sporazum .
“Napravljen je nedopustiv presedan najavom o organizaciji zasebnih izbora za Grad Mostar, čime se od te lokalne zajednice ponovno pravi neoprostiva iznimka”, smatra Čović.
Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, a 2010. je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornoga zakona koji je definirao način biranja vijećnika za Gradsko vijeće.
Uz posredovanje međunarodnih dužnosnika sporazum o održavanju izbora u Mostaru je postignut sredinom lipnja, a izmjene Izbornog zakona BiH su usvojene u srpnju čime su se stekli uvjeti da grad na Neretvi dobije novi saziv Gradskoga vijeća I novoga gradonačelnika.

SIP j u četvrtak odlučio kako će se lokalni izbori u Mostaru održati 20. prosinca sukladno izmjenama izbornog zakona i donošenju posebnih pravila za Mostar, što ih je parlament BiH usvojio ranije ovog mjeseca.

Kako izborni zakon predviđa da se izbori moraju zakazati najmanje 150 dana prije njihove provedbe u ovom slučaju, prema tumačenju SIP-a, izbori za gradsko vijeće Mostara ne mogu biti održani 15. studenoga, kada i u ostalim općinama i gradovima BiH, nego se moraju organizirati mjesec dana kasnije.

Komentiraj