HINA/ Denis CERIĆ

Čović: Zagreb i Ankara ne mogu utjecati na BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je u četvrtak da službeni Zagreb ili Ankara ne mogu utjecati na odluke hrvatskih i bošnjačkih političara u BiH, ali je izrazio uvjerenje da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na susretu s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom zagovarala jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.
“Ne vjerujem da netko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što netko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni netko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba”, rekao je Čović u intervju za N1 televiziju.
Dodao je kako je posve siguran da je hrvatska predsjednica s turskim kolegom u utorak u Ankari razgovarala kako “unaprijediti stvari te da štiti i zagovara institucionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH”, te da o tome ima redovitu komunikaciju s njom, ali i predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.
Rekao je kako će se političari u Bosni i Hercegovini morati dogovoriti o izmjenama izbornog zakona koji bi omogućio da Hrvati mogu izabrati predstavnike u nacionalne institucije vlasti poput Doma naroda i tročlanog Predsjedništva BiH.
Upitan podržava li uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta, Čović je rekao kako je potrebno napraviti preustroj BiH da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.
“Na tom planu radimo već desetak godina. Tragamo za rješenjima. Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a sa druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organiziranu BiH je drugo pitanje”, rekao je Čović za N1.

Komentiraj