Čović: Važno očuvati koaliciju sa SDA i SBB radi provedbe reformi

FaH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je i predsjedatelj Predsjedništva BiH ocijenio je ključnim očuvati vladajuću koaliciju stranaka iz Federacije BiH sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH kako bi se nastavila provedba važnih reformi na putu u EU i NATO te unutarnje ekonomske i političke promjene.
Nakon uhićenja predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića došlo je do zahlađenja odnosa njegove stranke sa SDA, zbog čega je Čović najavio novu misiju posredovanja između dviju stranaka.
“Oni koji prizivaju takav vid nesporazuma znaju da to donosi samo zastoje u svemu onome što smo zacrtali, bez obzira je li to vanjska politika kroz predaju zahtjeva za članstvo i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu ili izmjena izbornog zakonodavstva ili s treće strane ono što je ključno da pokrenemo ekonomski i socijalni sektor”, rekao je Čović kako ga u subotu prenose mediji u BiH.
“Bez ozbiljne koalicije, bez usuglašenog stajališta o tim pitanjima mislim da je BiH osuđena na zastoj i ja ću učiniti sve da se to ne dogodi”, dodao je Čović. Pri tome je pojasnio kako je danas o toj temi telefonski razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te je najavio da će sljedećeg tjedna posjetiti čelnika SBB-a Fahrudina Radončića u Sarajevu budući se on nalazi u kućnome pritvoru.
Čović je prvi put izrazio pesimizam u mogućnost izmjena izbornog zakonodavstva u ovoj godini zbog kratkih vremenskih rokova u kojima bi te promjene trebale biti provedene s obzirom na zakonski rok od 150 dana prije održavanja lokalnih izbora zakazanih za početak listopad ove godine.
No, Čović je i dalje optimist u konačni dogovor te tvrdi da su sa SDA značajno približena stajališta o gradu Mostaru i presudi Sejdić-Finci.
“Ja sam optimističan da možemo dobiti novi izborni zakon koji će riješiti presudu suda u Strasbourgu i presudu Ustavnog suda BiH za grad Mostar. Naši ljudi intenzivno pregovaraju o tome. Tu smo vrlo blizu rješenja i sada je sve do nas kao i u slučaju predaje zahtjeva za članstvo u EU”, ocijenio je čelnik HDZ-a BiH.

Komentiraj