Čović upozorio Plenkovića na kompromitaciju izbora u Mostaru

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganom Čovićem, izvijestio je HDZ BiH.

Razgovarali su o nizu tema, s posebnim osvrtom na lokalne izbore koji su se održali 20. prosinca u Mostaru nakon 12 godina. Pozdravili su konačno održavanje lokalnih izbora te ih naznačili kao iznimno bitne za izgradnju i razvoj europske Bosne i Hercegovine, koja je također osobito važna za Republiku Hrvatsku – kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu.

Predsjednik Plenković naglasio je kako se u RH pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora ilegitimne zastupljenosti hrvatskog kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Naglašeno je kako je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i europske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima i propustima.

Dr. Čović detaljno je informirao predsjednika Plenkovića, kao zagovaratelja europskog puta BiH, o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i, kako smatra, narušavanje političkog dijaloga te negativno utjecanje na europski put.

Hrvatski narodni sabor BiH: “Hrvatski su glasovi u Mostaru pokradeni”

Istaknuo je žaljenje zbog činjenice da se izborni proces, na kojega se čekalo 12 godina, ponovno ugrožava. Kazao je i kako jeod međunarodnih dužnosnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa te očuvanje stvarne preslike izborne volje žitelja Mostara.

Također, razgovarali su i o pismu koje je dr. Čović 22. prosinca uputio europskim partnerima.

Dužnosnici su iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru, priopćio je HDZ.

Komentiraj